Ljubljanainfo
Pon, 11.12.2023 19:10
V tem jesensko-zimskem času je veliko ljudi bolnih, v zraku so namreč številni virusi, tudi covid. A se številni sprašujejo, kako postopati, če je test na covid pozitiven.

Število zbolelih s covidom je v tem času najpogosteje v porastu, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili nekaj koristnih informacij.  

Izogibajte se stikom z drugimi osebami

Ob pojavu simptomov ali znakov okužbe dihal, predvsem vročine, kašlja, bolečin v žrelu, glavobola in podobno, se izogibajte stikom z drugimi osebami. Če to ni mogoče na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, da uporabljate obrazno zaščitno masko.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja se lahko posvetujete tudi z izbranim osebnim zdravnikom.

Če želite, se lahko ob prehladnih ali gripoznih znakih samotestirate s hitrim testom na okužbo s covidom.  Morebitna druga testiranja in preglede krvi določi vaš izbrani osebni zdravnik, da vam svetuje zdravljenje in po potrebi bolniški stalež. 

Okužba s covidom se obravnava enako kot vsaka druga okužba dihal

Če ste testiranje opravili sami, se ob morebitnem pozitivnem rezultatu testiranja o nadaljnjem ukrepanju po potrebi posvetujte s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

»Okužbo z omenjenim virusom v skladu s strokovnimi smernicami obravnavamo enako kot vsako drugo okužbo dihal. Zdravnik odloči o morebitnem nadaljnjem ukrepanju ali zdravljenju,« pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Če se da, delajte od doma

Če zdravstveno stanje zaposlene osebe, pri kateri so prisotni simptomi, ali znaki okužbe dihal to omogoča in če to omogoča delovni proces, je eden izmed možnih prilagoditev tudi delo od doma.

V zvezi s svetovanjem o ukrepih na delovnem mestu se delodajalec lahko posvetuje s specialistom medicine dela, prometa in športa.  

Omejitev gibanja, če ste bili v stiku

Če ste bili v tesnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s covidom, priporočajo, da upoštevate splošna higienska priporočila, da se prepreči prenos morebitne okužbe na druge.

V skladu s strokovnimi smernicami se omejitev gibanja za osebe, ki so bile v stiku z osebami, pri katerih je bila dokazana prisotnost novega koronavirusa - karantena, ne izvaja.

Enako ravnanje priporočajo tudi, če ste bili v tesnem stiku z osebo, pri kateri so se pojavili simptomi ali znaki druge okužbe dihal.

Starejše novice