Ljubljanainfo
Sre, 22.5.2024 05:00
V prestolnici na prebivalca v povprečju odpade 7,3 tone emisij ogljikovega dioksida.

Kot smo poročali, je Mestna občina Ljubljana v okviru prve stopnje misije podnebno nevtralnih in pametnih mest v Evropski uniji do leta 2030 dosegla 96 od 100 točk. Za to je bila potrebna obsežna dokumentacija na več kot 700 straneh - akcijski načrt razogljičenja z investicijskim planom, vizijo in zaveze za uresničitev ciljev. Zdaj poteka druga faza, in sicer na ravni Evropske komisije.

»Lahko rečem, da je bil to res izjemno zahteven proces, trajal je več kot leto in pol,« je izpostavila vodja oddelka za varstvo okolja na ljubljanski občini Nataša Jazbinšek Seršen.

Oznaka ogljično nevtralno mesto bo za Ljubljano pomembna, ker bo dobila prednost pri črpanju evropskih sredstev.

V Ljubljani na prebivalca v povprečju odpade 7,3 tone emisij ogljikovega dioksida, razdelanih na področju energetike, prometa, odpadkov, stanovanj, ponorov pa je, ne glede na to, da je prestolnica zelo zelena, zelo malo, le 4,5 odstotka, je opozorila Jazbinšek Seršen. 

»Treba je vedeti, da so gozdovi, ki prekrivajo velik del površine Ljubljane, že zasičeni z emisijami ogljikovega dioksida,« je pojasnila.

Emisije bo tako še treba zmanjšati, zato je pomembno vsako ozelenjevanje in obdelovanje kmetijskih površin, tudi v zimskem času.Pomembni bodo projekti na področjih energetike mobilnosti, energetske prenove objektov, pri ukrepih pa bodo poleg Ljubljane pomembno vlogo odigrali tudi država, gospodarstvo, gospodinjstva.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je napovedal, da si bodo prizadevali za dodatno povečanje zelenih površin. Tudi zato selitev Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) iz Šiške v Stanežiče.

Prostor, kjer je zdaj LPP, bi se dalo drago prodati, je dejal, a bi tam rad videl mestna stanovanja in park. Vnovič je omenil tudi sežigalnico, saj da bi bili izpusti, ki nastanejo pri ogrevanju na podlagi smeti, mnogo nižji od tistih, ki nastanejo pri ogrevanju na plin in kurilno olje.

Starejše novice