Fotografija je simbolična. (vir: Bobo)
Ljubljanainfo
Tor, 27.6.2023 12:06
Mestna občina Ljubljana širi mrežo parkomatov – predvsem na območju parkirne cone 3, samo eden je v coni 2.

Parkomati so že postavljeni, stalni in začasni prebivalci na teh območjih pa bodo dobili obvestilo, da si lahko pravočasno uredijo dovolilnico, je na današnji redni novinarski konferenci oznanil v. d. direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojan Babič. Parkomati bodo začeli delovati s 1. avgustom.

Dovolilnica bo stala 60 evrov in bo veljala pet mesecev. Za izdajo na Kopitarjevi ulici bo potrebna predhodna najava.

Na območju Rožne doline bo parkiranje po novem plačljivo na Abramovi, Tolminski, Sattnerjevi, Nanoški in Poklukarjevi ulici ter na Cesti dolomitskega odreda, za Bežigradom pa na Kočenski, Grintovški, Hubadovi, Kolarjevi, Puhovi in Ipavčevi ulici, na Luize Pesjakove ulici ter na Vojkovi cesti.

Cene dovolilnic v coni 3 je 60 evrov na leto za prvo vozilo, 120 evrov za drugo vozilo in 180 evrov za tretje. V coni 2 za prvo vozilo stane 100 evrov, za drugo pa 200 evrov na leto.

Na Poljanah bodo parkomati po novem na Hradeckega cesti, v Šiški na Verovškovi, Kettejevi, Aljaževi, Podlimbarski, Goriški, Alešovčevi, Černetovi, Hotimirovi, in Kebetovi ulici ter na ulici Zofke Kvedrove, v zgornji Šiški na Koseški cesti pri tržnici Koseze, na ulici bratov Učakar, Bregarjevi, Javorškovi in Scopolijevi ulici, v Jaršah na Jarški cesti ter na Rožičevi, Cilenškovi, Jelinčičevi, Torkarjevi in Flajšmanovi ulici ter na Viču na Zeleni poti, Koseskega ulici in na Zbašnikovi, Redelonghijevi, Splitski, Šibeniški in Velebitski ulici.

Delovni čas parkomatov bo po Babičevih besedah tako kot na ostalih belih conah od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, cena bo pol evra na uro v coni 3, in 80 centov v coni 2.

Ljubljanski župan Zoran Janković je temu dodal, da so na teh ulicah – gre za ulice izven središča Ljubljane – brezplačna parkirna mesta iskali predvsem dnevni migranti z vozili.

Babič je v nadaljevanju dejal, da si prizadevajo, da bi bilo na parkomatih mogoče plačevati z bančnimi karticami in da imajo za to že kar nekaj ponudnikov, a bi morali zamenjati vse POSterminale, kar pa je velika investicija. Ponudnika za to še iščejo, vendar pa roka ne morejo opredeliti, ker je dobavljivost, kot je dejal, problematična.

 

Župan je ob tem ocenil, da zvišanje parkirnine za 10 centov ni dovoljšen razlog, da bi ljudje parkirali na območjih p+r, a da so z novimi parkomati dali prednost stalnim in začasnim prebivalcem v coni 3 – dvigovanja cen zavoljo profita se ne grejo, s tem pa tudi poskrbijo, da zasebniki ne morejo »podivjati s cenami«. Tako so zgolj sledili inflaciji.

 

Prazni avtobusi

Dotaknil se je tudi stiske glede parkiranja zaposlenih v UKC Ljubljana in Onkološkem inštitutu. Kot je dejal, je to problematika, ki jo mora UKC Ljubljana reševati sam, češ da so že pred 15 leti predlagali poglobitev Zaloške ceste, a iz te moke ni bilo kruha.

Tudi avtobusi z Barjanske ceste in iz Stožic so bolj kot ne prazni, je dejal, pa čeprav za pot v jutranjih urah v povprečju potrebuje le osem minut, v času prometne konice pa 15, zato bodo liniji jeseni ukinili. 

Bo pa UKC Ljubljana po izselitvi Snage na Povšetovi pridobil 100 novih parkirnih mest, Onkološki inštitut pa 30. Brezplačno, je poudaril Jankovič.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Andrej Keše

Dovolj žalostno, da nas baše z parkirninami... Bi bilo pa za ljubljana.info, tudi dobrodošlo, da si malo osvežijo zemljepisne točke...

Na območju Rožne doline bo parkiranje po novem plačljivo na Abramovi, Tolminski, Sattnerjevi, Nanoški in Poklukarjevi ulici ter na Cesti dolomitskega odreda....

Nobena od naštetih ulic ni v Rožni dolini.... Meja Rožne doline je od nekdaj Železnica na jugu, Glinščica na zahodu, park Tivoli na vzhodu in Rožnik na severu.....

Rok (ni preverjeno)

Šerif pojma nima o ničemer, samo kako nas bo ob denar spravil, njemu je samo važno, da bodo stanovalci plačevali vsako leto...

Starejše novice