Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 18.1.2023 07:00
Mestna občina Ljubljana napoveduje parkomate tudi v tistih ljubljanskih naseljih, kjer jih trenutno še ni, sploh pa na območju Šiške in Bežigrada.

Mestna občina Ljubljana namerava letos razširiti območje plačljivega parkiranja. Kot poroča N1, naj bi znotraj obvoznice postavili kar sto novih parkomatov, večinoma za Bežigradom ter v Šiški.

Informacijo smo preverili pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, ki nam je potrdil, da »bodo šli parkomati povsod«, to pa je po njegovih besedah skladno s strategijo občine, ki želi pri parkiranju vsekakor dati prednost prebivalcem Ljubljane.

Po informacijah N1 bodo nove parkomate dobila naselja v Šiški znotraj obvoznice med Vodnikovo in Celovško cesto in med Goriško ulico in Celovško cesto ter za Bežigradom med Dunajsko in Ulico Pohorskega bataljona, župan pa nam je dejal, da bodo parkomati postavljeni tudi v nekaterih naseljih, ki so že zunaj obvoznice.

Po postavitvi parkomatov bo stanovalcem omogočeno, da si priskrbijo letno dovolilnico za parkiranje, ki pa jih bo v 3. parkirni coni, v katerih bo postavljenih največ novih parkomatov, stala »le 60 evrov, kar je pet evrov mesečno,« pravi župan.

Dovolilnica sicer ne bo zagotovila parkirnega prostora, bo pa velika razlika med stanovalci, ki bodo imeli dovolilnico, in 'zunanjimi' parkiranimi avtomobili, ki bodo morali za vsako uro plačati 40 centov. Parkiranje bo plačljivo vse do sedme ure zvečer.

»Ravno to, da morajo zunanji potem plačati 40 centov za vsako uro parkiranja, se je izkazalo za izjemno dobro prakso,« je še povedal župan.

»Primer je denimo Rožna dolina, kjer sprva niso želeli plačljivega parkiranja, a sem jim rekel, brez zamere, prosili boste za to. Tam je namreč študentsko naselje, kar pomeni, da vsi, tudi iz drugih ulic, parkirajo vsepovprek. 60 evrov za to, da lahko avto pustiš nekje pri miru, se mi zdi res super.«

Dejal je, da je občini v interesu, da spravi avtomobile z zelenih površin in pločnikov naselij, sploh če je tam veliko otrok, in da bi moralo več dnevnih migrantov, ki se v Ljubljano vozijo z avtomobilom, uporabljati sistem Park & Ride, saj je ta po njegovih besedah na voljo po ugodni ceni, ki je ni nikjer v Evropi.

Omenil je še, da ne bodo poskrbeli le za nove parkomate, temveč tam, kjer je možno, uvajajo tudi enosmerne ulice, saj tudi s tem pridobivajo nova parkirna mesta - primer je denimo naselje Vodmat.

Sicer pa je župan Janković že pred časom najavil tudi, da bo parkirnino v Ljubljani končno mogoče plačevati s plačilnimi karticami.

Parkomati se bodo torej poleg razširitve kmalu modernizirali, vseeno pa je marsikoga razočarala napoved, da tudi v novejši različici še vedno ne bodo vračali drobiža.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Matevž (nepreverjen)

Tudi v okolici nekdanjega papir servisa so povsod že leta parkomati pa kljub temu občina do danes ni nikoli izpraznila avtomobilov, ki POD JEŽAMI visijo ves čas na pločniku in onemogočajo prehod pešcem, invalidom, mamicam z vozički ...

Starejše novice