Slika je simbolična
Patricija Fašalek
Čet, 15.9.2022 16:00
CORWIN in Hartenberg sta v postopku pridobitve območja v središču Ljubljane, ki ga nameravata »celovito urbano revitalizirati«.

Slovaško razvojno podjetje CORWIN, ki je nosilec projekta stanovanjske soseske Kvartet, trajnostne poslovne stavbe Vilharia in nedavno napovedanih projektov na Linhartovi in Masarykovi cesti, je skupaj s praškim podjetjem Hartenberg Holding v zaključni fazi postopka pridobitve zemljišča v ožjem mestnem jedru Ljubljane, so zapisali v sporočilu za javnost.

Praško podjetje Hartenberg Holding je usmerjeno v naložbe v srednji Evropi. Dogovor o skupnem vlaganju naj bi bil sklenjen v naslednjih tednih.

Iz degradiranega območja v uspešno sosesko?

Gre za območje ob Šmartinski cesti, ki je veliko skoraj 40.000 kvadratnih metrov in se nahaja v neposredni bližini ostalih treh načrtovanih projektov Corwina.

»Zemljišče, v katerega skupaj vlagata Corwin in Hartenberg, ima potencial, da obogati urbano okolje prestolnice, kar bo pomembno vplivalo na oblikovanje podobe mestnega jedra Ljubljane. Ambicija je, da se to degradirano postindustrijsko območje razvije v uspešno, živahno sosesko z raznolikimi oblikami rabe ter tako postane nova razvojno zanimiva poslovna cona,« so sporočili njuni predstavniki.

Območje ob Šmartinski cesti prodaja družba CEEREF, regulirani nepremičninski sklad. Direktor slovenskega podjetja CORWIN SI, Michal Maco, je situacijo komentiral z besedami:

»Z načrtovanim odkupom zemljišč ustvarjamo potencial za razvoj ene največjih shem urbane regeneracije, kar smo jih kdaj videli v regiji. Naše strokovno znanje revitalizacije degradiranih območij želimo nadgraditi ter ta del mesta razviti v kakovostno poslovno-stanovanjsko sosesko in privlačno širše mestno jedro Ljubljane. Tovrsten trajnosten razvoj nepremičnin in mest je skladen s Corwinovo vizijo razvoja projektov, ki so osredotočeni na ljudi, temeljijo na načelih trajnosti in ustvarjajo nove skupnosti.« 

Dodal je še:

»Corwin odlikuje jasna poslovna strategija, osredotočena na prenavljanje opuščenih območij. S tem postanejo mesta celovite, trajnostne urbane skupnosti, ki smiselno uresničujejo svoje poslanstvo in temeljijo na zelenih tehnologijah, kot so zelene strehe in inovativne energetske rešitve.«

Postopek pridobivanja zemljišč ob Šmartinski cesti še ni zaključen, vendar se približuje zaključni fazi. 

Ostali njihovi projekti v Ljubljani

To je njihov četrti skupni projekt s Hartenbergom in peti napovedan projekt Corwina v Ljubljani.

Jozef Janov, poslovodni partner pri Hartenbergu, je podal izjavo:

»Navdušeni smo, da smo partner Corwina pri zanimivem razvojnem projektu, ki bo bistveno izboljšal kakovost urbanega okolja v Ljubljani. V naslednjih dveh letih bomo na tem območju skupaj ustvarili prijeten stanovanjski, poslovni in prostočasni ekosistem. Ne samo, da bo prijeten prostor za prosti čas, delo in nakupovanje, temveč bo dosegal tudi najvišje življenjske standarde.«

Corwin v Ljubljani trenutno zaključuje svoj prvi stanovanjski projekt Kvartet v nekdanji industrijski coni Šiška, ki naj bi na trg prinesel 221 novih stanovanj.

Drugi Corwinov projekt v Ljubljani pa se nahaja v bližini nove železniške in avtobusne postaje ter cilja na najvišja trajnostna certifikata LEED Platinum in LEED Zero Carbon, so dejali predstavniki. 

Pisarniške površine Vilharia bodo merile več kot 34.000 kvadratnih metrov, s tem pa bodo postale največji poslovni objekt v Sloveniji ter ena od devetih stavb na svetu s certifikatom Zero Carbon, saj bo ogljično nevtralna. 

Tretji in četrti projekt Corwina in Hartenberga pa stoji na Masarykovi in Linhartovi cesti. Projekta sta še v zgodnji fazi priprave. 

Projekt na Masarykovi so si zamislili kot stanovanjsko stolpnico, za oba projekta pa je Corwin združil moči s priznanimi danskimi urbanisti Gehl Architects.

Starejše novice