Prvi dan, v četrtek, 9. maja, se bodo tudi letos na Pot podali otroci iz ljubljanskih vrtcev, drugi dan pa učenke in učenci ljubljanskih šol (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 8.5.2024 05:00
Od četrtka do sobote številne zapore po mestu.

9. maj, mestni praznik Ljubljane, bodo tudi letos obeležili s tradicionalnim pohodom po Poti ob žici, ki bo potekal od 9. do 11. maja 2024. Na praznični dan bodo podelili tudi najvišja priznanja mesta Ljubljana z nazivoma častna meščanka in častni meščan na čelu.

Pot spominov in tovarištva, tudi Pot ob žici, je 32,5 kilometra dolga pot okrog Ljubljane. Speljana je po trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno (med 23. februarjem 1942 in 26. majem 1945) omejevala mesto.

Letos se je prijavilo kar 7512 predšolskih otrok ter 16.567 učencev in dijakov (foto: Bobo).

Zeleni obroč okoli Ljubljane - zakaj?

S pohodom se vsako leto spomnimo poguma naših prednikov, ki so se uprli okupatorju, ki je Ljubljano obdal z žico. Prvi dan, v četrtek, 9. maja, se bodo tudi letos na Pot podali otroci iz ljubljanskih vrtcev, drugi dan pa učenke in učenci ljubljanskih šol. Letos se je prijavilo kar 7512 predšolskih otrok ter 16.567 učencev in dijakov. 

Prireditev bo vrhunec dosegla v soboto, 11. maja, ko se bodo na Pot podali rekreativci, tekači pa se bodo preizkusili na tekih trojk.

Na pot se med vikendom običajno podajo številne družine in posamezniki (foto: Bobo).

V petek, 11. maja 2024, od 8. do 14. ure bodo pohodi po Poti okoli Ljubljane za osnovne in srednje šole, v soboto, 11. maja 2024 pa bo rekreativni pohod na 35 kilometrov od 6. do 17. ure in krajši rekreativni pohodi od 7. do 12. ure s ciljem na Kongresnem trgu, zaradi česar ne bo zapor prometa.

Brezplačni na mestni avtobus

Udeležencem pohoda tudi letos omogočajo brezplačne vožnje z mestnimi avtobusi. Otroci, ki se bodo v petek udeležili pohoda, ter rekreativci, ki se bodo na Pot podali v soboto, naj vozniku avtobusa pokažejo kontrolni kartonček, tekači, ki se bodo udeležili teka trojk, pa startno številko.

11. maja se bodo na Pot podali rekreativci, tekači pa se bodo preizkusili na tekih trojk (foto: Bobo).

Zapore cest

Zaradi prireditve bodo zaprti odseki posameznih cest, kjer bo potekal tek trojk. Začasne prometne ureditve so predvidene na naslednjih lokacijah in v terminih:

 • V soboto, 11. maja 2024 na  Stritarjevi ulici in Kongresnem trgu: Stritarjeva ulica, kjer bosta starta na 12,5 kilometra (start ob 9. uri) in 29 kilometrov (start ob 9.30) in Kongresni trg, kjer bo cilj teka trojk na 12,5 in 29 kilometrov ter cilj teka trojk na 3,5 kilometra za srednje šole, osnovne šole in profesorje (start pri Osnovni šoli Oskarja Kovačiča, ob Dolenjski železnici, ob 9.00, 9.10 in 9.20), in kjer bo celoten prireditveni prostor s spremljevalnimi objekti in odrom.
Pot spominov in tovarištva (kratica PST), tudi Pot ob žici, je 32,5 km dolga pot okrog Ljubljane. Speljana je po trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno omejevala mesto (foto: Bobo).

Postavitev prireditvenega prostora na Kongresnem trgu se bo začela v četrtek, 9. maja ob 8. uri, zato bo od 9. maja zjutraj prepovedano parkiranje, ustavljanje in promet po Vegovi ulici do 11. maja do 24. ure.

Promet bo oviran po progi teka na 29 km, 12,5 km in 3,5 km, z možnimi krajšimi čakanji ob zapori (z preusmeritvijo LPP zaradi zapore Slovenske ceste):

 • V soboto, 11. maja, od 8.30 do 12. ure: Ob dolenjski železnici, Orlova ulica (zapora do tu od 8.50 do 9.30), Ižanska cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg

   

 • V soboto, 11. maja, od 8.50 do 15. ure: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Kopitarjeva ulica, Poljanski nasip, Rozmanova ulica, Poljanska cesta, Litijska cesta, Hruševska cesta, Krožna pot, Po cesti na Golovec, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg.

   

 • V soboto, 11. maja, od 8.50 do 15. ure: Stritarjeva ulica, Ciril - Metodov trg, Vodnikov trg, Krekov trg, Kopitarjeva ulica, Resljeva ulica, Trg osvobodilne fronte, Dunajska cesta, Vilharjeva cesta, Železna cesta, Vojkova cesta, Kranjčeva ulica, Koželjeva ulica, Tomačevska cesta, Clevelandska ulica, Bratislavska cesta, POT, Leskoškova cesta, POT, Novo Polje, cesta I., Zadobrovška cesta, Zaloška cesta, POT, Slape, POT, Fužinski most, Gramozna pot, Litijska cesta, Bizoviška cesta, Dobrunjska cesta, Cesta na Urh, Urh, Gozdna pot, Orle, Pot na Orle, Gozdna pot, POT, Gozdna pot proti Observatoriju, Pot na Golovec, Hradeckega cesta, Gruberjevo nabrežje, Prule, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most, Krakovski nasip,, Breg, Novi trg, Gosposka ulica, Kongresni trg.

Ostale zapore:

 • V soboto, 11. maja, od 5.00 do 10.30 bo popolna zapora parkirnih mest na Vodnikovem in Krekovem trgu.
 • V soboto, 11. maja, od 8.50 do 15. ure bo popolna zapora na Prulah, Grudnovo nabrežje, Hradeckega most in Krakovskem nasipu.
 • V soboto, 11. maja, od 9.00 do 9.30 bo kratkotrajna popolna zapora na Poljanski cesti, Litijski cesti, Hruševski cesti in Krožni poti.
 • V soboto, 11. maja, od 8.50 do 12. ure bo popolna zapora Ob dolenjski železnici, Orlove ulice (do 9.30), Ižanske ceste, Hradeckega ceste, Gruberjevega nabrežja, Prul in Prulskega mosta, Grudnovega nabrežja, Hradeckega mosta in Krakovskega nasipa.
 • V soboto, 11. maja, od 8.50 do 15. ure bo popolna zapora Zoisove ceste od Predora pod gradom (Gruberjevo nabrežje) do Hieronimove ulice (Slovenske ceste). Vozišče bo zaprto za ves promet z izjemo linij LPP.
 • V soboto, 11. maja, od 5.00 do 15. ure bo popolna zapora Slovenske ceste (med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto). Linije LPP bodo preusmerjene na začasne trase.

Slavnostna seja Mestnega sveta ob mestnem prazniku

Mestni praznik vsako leto obeležijo tudi s slavnostno sejo mestnega sveta Mestne občine Ljubljana na Ljubljanskem gradu, na kateri podelimo najvišja priznanja mesta Ljubljane - plakete in nagrade mesta ter naziva častna meščanka in častni meščan. 

Letos bosta naziva prejela Julijana Žibert in Janez Koželj.

Komentarji (1)

Marjan Frigelj (ni preverjeno)

In namesto, da bi objavili zemljevid z označenimi cestami ter zaporami, ste našteli 100 ulic, ki bodo zaprte. Ljudje pa naj jih iščejo ter ugotavljajo, kako iz ter v mesto. Bravo!
Lenoba? Nesposobnost? Ali pa organizatorji ne zmorete večjega miselnega napora?

Starejše novice