Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 14.6.2023 14:00
Doživetja in atrakcije, v katerih lahko uživajo ne samo turisti, ampak tudi domačini. Festivali, ki mestnemu jedru pričarajo živahnost, hkrati pa preusmeritev turističnih doživetij izven prestolnice. To je prihodnost turizma v Ljubljani.

Ljubljana je mesto, ki vsako leto privabi ogromno turistov tako tujih kot tudi domačih. Kakšna je turistična napoved za letošnjo poletno sezono? Kakšna je prihodnost turizma? Za kaj si prizadevajo na Turistično informacijskem centru Ljubljana?

Statističnih podatki Turistično informacijskega centra Ljubljana nakazujejo, da v poletnih mesecih lahko v prestolnici pričakujemo okoli 90-odstotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti. 

Ljubljano v obdobju do aprila obiskalo kar 242.798 gostov

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za prve širi mesece leta 2023, je Ljubljano v obdobju od januarja do aprila obiskalo 242.798 gostov, ki so ustvarili 508.442 prenočitev. 

Med tujimi gosti je bilo v obdobju od januarja do aprila največ gostov iz Italije (16,2 odstotka), sledijo gosti iz Hrvaške (8,3 odstotka) in Srbije (7,6 odstotka). Največ tujih prenočitev so ustvarili gostje iz Italije (14,9 odstotka), Nemčije (osem odstotkov) in Srbije (6,9 odstotka). 

V povprečju je najbolj obiskan mesec v Ljubljani avgust.

Po podatkih za poletne mesece iz preteklih let na Turistično informacijskem centru pričakujejo najvišji obisk v podaljšanem koncu tedna ob prazniku Marijinega vnebovzetja.

Ljubljana, najboljše evropsko mesto za krajše oddihe

Prestolnica je laskavi naziv za najboljše destinacije za mestni oddih prejela na podlagi merjenja obiska spletnega portala European Best Destinations, ki ga je zgolj v zadnjem letu obiskalo 7,2 milijona obiskovalcev, Ljubljana pa je bila v tem obdobju najbolj obiskana pristajalna stran.«

»Veseli nas, da je Ljubljana prepoznana kot odlična destinacija za krajše oddihe med mlajšimi in aktivnimi popotniki, starimi med 18 in 24 let (30,4 odstotka), t. i. generacijo z, ki jim pomembna tudi trajnostna usmeritev destinacije, med obiskovalci v starostni skupini 25–34 let (18,8 odstotka) in 35–44 let (17,9 odstotka), so sporočili z Informacijsko turističnega centra Ljubljana.«

Turisti se lahko po novem v prestolnici udeležijo tudi rokodelskih delavnic

Domači in tuji obiskovalci Ljubljane se lahko udeležijo kreativnih rokodelskih delavnic, ki so jih zasnovali lokalni mojstri rokodelci in jih v sodelovanju s Turizmom Ljubljana razvili v turistični produkt na podlagi principov regenerativnega in trajnostnega turizma.

Izbirajo lahko med dežnikarsko delavnico, na kateri se naučijo popraviti dežnik, za en dan lahko postanejo tiskarji in si analogno natisnejo svoj plakat, na tkalski delavnici lahko osvojijo osnove ročnega tkanja in si ustvarijo spominek iz slovenske volne, pri zlatarskem in srebrokovaškem mojstru pa se lahko spoznajo z ročnim oblikovanjem nakita.

Domačini in obiskovalci lahko izbirajo tudi med številnimi kulturnimi dogodki in festivali.

Vse od Ljubljana festivala, tradicionalnega festivala Junij v Ljubljani, Jazz festivala Ljubljana, Filma pod zvezdami na Ljubljanskem gradu do Mladi levov, če izpostavimo le nekatere. 

Kaj naj obišče in doživi obiskovalec, ki prvič obišče Ljubljano?

S turističnega centra predlagajo, da se obiskovalci, ki prvič obiščejo Ljubljano, sprehodijo po nabrežju Ljubljanice do Špice ali Livade, kjer se lahko odločijo za čolnarjenje po Ljubljanici.

Sprehodijo se lahko tudi po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib in obiščejo katerega od bližnjih muzejev, razstavišč.

Lahko si ogledajo razstave sodobne umetnosti in se odpravijo v Cukrarno. Številne muzeje najdejo tudi na muzejski ploščadi Metelkova, v njeni neposredni bližini pa tudi avtonomno kulturno cono Metelkovo mesto z bari, klubi, galerijami in ulično umetnostjo.

Priporočajo tudi obisk zelenega zaledja Ljubljane, na primer Kamniško-Savinskih Alp in Županove jame, ali pa ogled Plečnikove cerkve Sv. Mihaela v Črni vas, Hiše kranjske čebele v Višnji Gori ali Trubarjeve domačije na Rašici.

Inovativna turistična doživetja in preusmeritev turističnih tokov izven mestnega jedra

Na Turistično informacijskem centru si prizadevajo, da Ljubljano ohranjajo kot vodilno in najbolj ustvarjalno mestno destinacijo trajnostnega življenjskega sloga na svetu.

Strategija razvoja turistične destinacije Ljubljana in ljubljanska regija za obdobje od 2021 do 2027 prinaša vrsto vsebinskih novosti, ki so usmerjene v ustvarjanje inovativnih turističnih doživetij in atrakcij, podaljšanje povprečne dobe bivanja na destinaciji, povečanje dnevne porabe obiskovalcev, nadgradnjo povezovanja turizma z drugimi pomembnimi področji.

Nova strategija ni osredotočena le na obiskovalce, ampak tudi, kar nam je izjemno pomembno, na lokalne prebivalce.

Osnova je načrtovati turističen razvoj, ki zagotavlja sobivanje lokalnega prebivalstva in obiskovalcev in tudi skozi to višati kakovost življenja meščank in meščanov.

Preusmeriti želijo turistične tokove izven mestnega jedra in s ciljem okoljske razbremenitve prostora.

Ključna torej ostaja skrb za trajnost in z novo strategijo so se ji zavezali razvoju trajnostnega modela načrtovanja in implementiranja.

Krajši mestni oddih in poslovni turizem

Še naprej želijo razvijati in nadgrajevati najpomembnejša turistična produkta, ki sta t. i. city break oziroma krajši mestni oddihi in MICE oziroma poslovni turizem.

Ta dva skupno ustvarita 95 odstotkov povpraševanja, preostalih pet odstotkov pa gastronomija, kultura, dogodki in šport kot primarni motivi za prihod v Ljubljano.

V naslednjih sedmih letih si prizadevajo za to, da se prestolnica uveljavi kot destinacija za oddih v celem letu, predvidevamo več vsebin v mesecih, ko imajo nižje stopnje zasedenosti.

»Eden takšnih je povsem nov festival LUV FEST, ki smo ga lansirali letos. Gre za festival Ljubezni, Umetnosti in Vandranja. Začel se je na praznik slovenske kulture, 8. februarja, simbolično pa ga je zaključilo gregorjevo, 12. marec.

Domačini in obiskovalci so v tem času lahko uživali v posebnem okrasju mesta, se zabavali na številnih dogodkih in izkusili festivalske hotelske in kulinarične ponudbe, pri čemer je bilo celotno dogajanje prežeto z ljubeznijo. Z ljubeznijo do kulture, umetnosti, naše kulturne dediščine in romantične ljubezni.«

Ponuditi živahno vzdušje lokalnim prebivalcem in mesecem z nižjo turistično zasedenostjo

V Turizmu Ljubljana želijo z novim festivalom pozicionirati Ljubljano kot destinacijo, ki jo je treba obiskati tudi februarja in marca, hkrati pa v mestu ponuditi živahnejše vzdušje tudi za njegove prebivalce.

»Z njim uresničujemo strateška prizadevanja za čim večjo desezonalizacijo ljubljanskega turizma, z novim festivalom smo namreč poživili meseca, ko je v mestu mirneje, tudi z vidika turističnega obiska.«

Že uveljavljen je njihov celomesečni festival November Gourmet Ljubljana.

Gre za večletni trajnosten projekt, ki izpostavlja pomembnost lokalne avtohtone kulinarike, kratkih dobavnih verig, razvoja kulinarične identitete Ljubljane, hkrati pa izpostavlja pomembne družbene tematike.

»Festival postaja povezovalen za našo celotno gastronomsko srenjo. Ljubljanski gostinci, hotelirji, lastniki lokalov, vinotek, kavarnic ter gostinske izobraževalne institucije, različni studii, kjer se odvijajo kulinarične delavnice in drugi dogodki, vsako leto bolj aktivno soustvarjajo program festivala.

Tako s predlogi, idejami kot tudi pri zagotavljanju gostov in povezovanj, kar je zelo pomemben element za Ljubljano.«

Starejše novice