Foto: Bobo
zalastritof
Tor, 27.9.2022 14:05
Ljubljanska mestna občina bo še letos zamenjala vse parkomate z novimi, ki ob plačilu parkirnine izdajo račun.

V zadnjem času na nekaterih delih prestolnice lahko že uporabljate nove parkomate, ki ob plačilu izdajo račun. 

V okviru pobud meščanov so se nekateri med njimi sicer pritožili, da novi parkomati ne delujejo pravilno. 

»Kot ste že bili obveščeni, novi parkomati ne delujejo pravilno! S pritiskom na zeleno tipko se ne zgodi NIČ, včasih jo je potrebno pritisniti tudi 15x!« je zapisal eden izmed meščanov. 

Z Mestne občine Ljubljana so odgovorili, da setežav zavedajo, a da ge za težavo z dobaviteljem in proizvajalcev parkomatov, na katero občina kot upravljalec nima vpliva. 

Še letos bodo zamenjali vse stare parkomate

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes izpostavil: »Dobili smo 140 parkomatov, ki jih menjamo. Še nekaj jih pride letos, vredni so pol milijona evrov, še letos pa bomo zamenjali vse stare parkomate v Ljubljani.«

Dodal je: Vsi so zasnovani tako, kot zahteva Finančna uprava Republike Slovenije - izdajo račun.«

Parkomati so opremljeni z LCD-prikazovalniki za prikaz informacij in vodenje uporabnika skozi proces plačevanja parkirnine.

V pokrov parkomata so vgrajeni solarni paneli, ki zagotavljajo celostno napajanje parkomata.

Omogočajo plačilo parkirnine s kovanci, za potrebe plačevanja z mestno kartico Urbana pa je na parkomate nameščena tudi nova generacija čitalcev TaPOS, so izpostavili na občinski spletni strani. 

Dodali so, da so vsi ulični parkomati v Mestni občini Ljubljana prek digitalnega mobilnega omrežja povezani v nadzorni center za upravljanje parkomatov CityLine, ki omogoča enostavno upravljanje parkomatov in z njimi povezanih aktivnosti.

Kaj pa plačevanje parkirnine s kartico?

Meščani so se med drugim pritožili tudi glede tega, da tudi novi parkomati ne omogočajo plačila s kartico, kar sive lase povzroča predvsem tujcem.

»Kakšno nepreverjeno opremo vgrajujete? Piše se leto 2022 in v glavnem mestu še vedno ne moremo plačati parkirnine z bančno ali kreditno kartico, aplikacijo Urbana pa prav tako ne moremo napolniti z istimi?« se je pritožil meščan. 

Janković je na to temo povedal:

»To bo naslednji korak, preučili bomo te možnosti, najprej želimo zadostiti temu, kar zahteva finančna uprava, torej izdajanju računov.«

Po njegovih napovedih bodo plačilo s karticami v začetku leta 2023 omogočili na avtobusih, predvidoma pa bodo sledili parkomati. 

Starejše novice