Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 22.5.2023 16:00
Zbrali smo ljubljanske vegetarijanske restavracije, ki so si prislužile najboljšo oceno uporabnikov spletne strani HappyCow.

Ne jeste mesa in se ob odločanju, kam v Ljubljani bi se lahko odpravili na kosilo, pogosto znajdete v dilemi? K sreči večina restavracij dandanes na menijih že ponuja brezmesne opcije, a vseeno se je bolje odpraviti v restavracijo, kjer je vegetarijanski celoten meni ali pa vsaj glavnina.

Na spletni strani HappyCow na enem mestu najdete vse veganske in vegetarijanske restavracije v določenem kraju, pa tudi tiste, kjer je del menija sicer običajen, vendar gostom ponujajo tudi veliko vegetarijanskih opcij.

Mi smo se tokrat na območju Ljubljane osredotočili na tiste, ki so uporabnike omenjenega portala tako navdušile, da so jim podelili najvišjo oceno (5 ali 4,5).

Katere so torej najpopularnejše veganske in vegetarijanske restavracije in kje jih najdete?

1. Veganika (ocena: 5)

Veganski bistro na Komenskega 30 v neposredni bližini RTV-ja obratuje od leta 2019, obiskovalcem pa so na voljo kava, juhe in veganska kosila (do četrte ure). Ponujajo tudi veganske sladice, kot so browniji in cimetove rolice.

2. Gaudi&naan (ocena: 5)

Restavracija Gaudi se je včasih nahajala na Nazorjevi ulici, zdaj pa se z dopolnjenim imenom nahaja na Trubarjevi 7, na tako imenovanem Malem trgu. Njihova ponudba je v celoti veganska, opisujejo pa se kot 'hrana za dušo na rastlinski način po ajurvedskih načelih'.

3. Barbarella in Barbarella Juicebar (ocena: 5)

Podružnici Barbarelle na Šmartinski in Slovenski cesti sta znani po pretežno veganski ponudbi, v katero se (odvisno od poslovalnice) uvrščajo sveži sokovi, smutiji, bovle, sendviči, juhe, pice in še kaj.

4. Restavracija Mandala (ocena: 5)

Samopostrežna veganska restavracija v podhodu Ajdovščina v centru mesta, ki med 11. in 16. uro ponuja solatni bar, sveže juhe, sladice, sveže sokove in tople napitke.

5. Güjžina (ocena: 4,5)

Tradicionalna slovenska restavracija s prekmurskimi dobrotami na Mestnem trgu je leta 2020 postala v celoti veganska. Ljubljančani jo posebej radi priporočijo turistom, ki bi želeli dobrote slovenske kuhinje poskusiti brez mesnih dodatkov.

6. Bistro Maha (ocena: 4,5)

Bistro Maha na Nazorjevi ulici je organska restavracija z moderno vegetarijansko prehrano, kjer pa vam lahko vse jedi pripravijo tudi na veganski način. Dnevna juha v ponudi je vedno brezglutenska.

7. Radha Govinda's (ocena: 4,5)

Samopostrežna vegetarijanska restavracija na Žibertovi ulici v ljubljanski Šiški, njena kuhinja pa temelji na ajurvedskih osnovah. Vsi zaposleni so dolgoletni vegetarijanci in dnevno pripravljajo raznorazne jedi, solate in sladice. V restavraciji redno organizirajo tudi kuharske delavnice.

Starejše novice