Foto: Mediaspeed
Ljubljanainfo
Čet, 23.5.2024 15:14
Na listi Nove Slovenije za evropske volitve je tudi župan občine Sveta Trojica David Klobasa, čigar osebna stališča se pogosto razlikujejo od stališč stranke.

Trenutni trojiški župan David Klobasa piše danes N1, je na primer podpisal evropsko iniciativo »My Voice, My Choice« za varno in dostopno prekinitev nosečnosti, ki jo je v Sloveniji podprl Inštitut 8. marec. V podkastu Generacija EU na RTV Slovenija je dejal: »Vsaka ženska naj odloča o svojem telesu.«

Na vprašanja, ali podpira legalizacijo konoplje, pomoč pri prostovoljnem končanju življenja, priznanje Palestine in sankcije proti Izraelu, je tudi odgovoril pritrdilno.

Njegovi odgovori pa so vznemirili prvaka SDS Janeza Janšo, ki je na družbenem omrežju X zapisal: 

»Ustanovitelj Nove Slovenije dr. Andrej Bajuk se obrača v grobu.«

Različna mnenja v stranki 

Kljub temu Klobasa v pogovoru poudarja, da ima v NSi vsak svoje mnenje in zaradi tega še ni imel posebnih težav. Prvak NSi Matej Tonin je poudaril, da so v stranki proti evtanaziji in legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo ter da so stališča stranke skladna z zdravstveno stroko. 

Poudaril je, da je NSi demokratična stranka z več kot osem tisoč člani in da se vsi ne strinjajo o vsem. Evropska lista Nove Slovenije je raznolika in volivci bodo s svojim glasom odločili, kateri kandidat jih bo zastopal v evropskem parlamentu.

Zaenkrat v NSi niso prejeli pritožb članov glede Klobasovih izjav, navaja N1. Nekateri člani so zadovoljni, ker župan Svete Trojice jasno izraža svoja stališča. 

Na vprašanje o Janševem odzivu Tonin ni odgovoril, neuradno pa v NSi pravijo, da je Janša »živčen, ker mu stvari v stranki uhajajo iz rok,« kar pripisujejo prepiru med kandidati SDS za evropske poslance, doda N1. 

Starejše novice