Ljubljanainfo
Sre, 27.1.2021 14:11
Kdo so ljudje, katerih dobra dela so ostala neopažena? Spoznajte heroje korone!

Za pouk na daljavo je v prvi vrsti potrebno delujoče orodje - računalnik. A številni učenci in dijaki tega orodja za dostop do znanja niso imeli ali ga še vedno nimajo. Ob začetku epidemije je ministrstvo za šolstvo ocenilo, da se številka šolarjev brez računalniške opreme giblje okoli 700, a kaj hitro je postalo jasno, da je ta ocena nerealna in v praksi bistveno višja. 

Kot odziv na te razmere se je marca lani, kmalu po tem, ko je bila razglašena epidemije in se je izobraževanje s šolskih klopi preselilo v domove učencev, zaradi potreb po delujočih računalnikih rodila nevladna akcija »Nihče brez«. Zasnovali so jo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, društvo Duh časa in zavod Vsak.

»Ko smo z dejavnostjo začeli, je bilo kmalu ocenjeno, da gre pravzaprav za 3000 šolarjev brez računalnikov ali dostopa do spleta. A je verjetno bilo šolarjev brez opreme še več. Bojim se, da nihče ne pozna točne številke,« pravi Katja Koren Ošljak, ustanoviteljica zavoda Vsak, ki ste jo bralci uvrstili na seznam herojev korone.

Obnovljenih preko tisoč računalnikov

Akcija »Nihče brez« se je rodila kot spontan odziv poročanja medijev ob začetku prvega vala epidemije o visoki številki šolarjev brez računalniške tehnologije. 

»Kot pove naslov akcije 'Nihče brez', je naš cilj, da noben otrok ne bo več brez opreme oziroma orodij, ki so osnova za participacijo v digitaliziranem vsakdanu,« pojasni Koren Ošljak iz zavoda Vsak. 

Ker finančnih sredstev za nove računalnike ni, za dosego tega cilja uporabljajo rabljene, odslužene računalnike. Prostovoljci so dneve in noči preživeli v računalniški delavnici, da bi računalnikom vdihnili novo življenje, s tem pa osrečili učence in jim omogočili nadaljnje šolanje. 

Zavod Vsak je pomagal pri koordinaciji te smele akcije, sodelavci društva Duh časa pa so v svojih delavnicah zbirali, čistili in obnavljali računalnike. Od marca lani so prostovoljci Društva Duh časa zagotovili preko tisoč računalnikov. V svojih delavnicah so računalnike obnovili, nanje naložili ustrezno programsko opremo in jih posredovali šolam, te pa svojim šolarjem.

Heroji korone so tisti, ki stiske opazijo in odreagirajo

Kot pravi pobudnica te nesebične akcije, je zanjo heroj korone vsak, ki mu uspe, da v teh težkih časih odreagira pozitivno in v svojem delu najde smisel. 

»Še posebej pa so heroji tisti, ki opazijo stiske drugih, jih pokličejo, ponudijo pomoč in namenijo toplo besedo. Solidarnost in odgovornost do drugih sta namreč edina pot iz krize, ki nas je zajela,« še doda. 

Kdo so ljudje, katerih dela so ostala neopažena?

Da pogumna in srčna dejanja, tista, ki stopajo iz povprečja, dobijo obraz, smo se odločili, da v uredništvih Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo najdemo heroje korone.

Za svoje delo v času epidemije koronavirusa ne bodo dobili medalje. Nihče jim ne bo postavil spomenika. Lahko pa jih najdemo, Sloveniji razkrijemo njihove zgodbe in se jim zahvalimo.

Hvala, heroji korone!

Svoje heroje korone lahko še vedno predlagate sami. Kdo je heroj korone v vaši ulici, vasi, mestu? Poznate koga, ki rad pomaga, žrtvuje svoj čas, se čemu odreče v dobro drugega, tvega življenje, morda podari nasmeh ... 

Vse informacije tukaj.

Starejše novice