Kot je poudaril predsednik zadružne zveze Borut Florjančič, gre za prvo tako sodelovanje več zadrug pod eno znamko v Ljubljani (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Čet, 23.5.2024 13:11
Nova Trgovina pri zmaju združuje slovenske zadruge in študente, ki bodo tam opravljali prakso.

Na ljubljanski tržnici pod Plečnikovimi arkadami, prav pri Zmajskem mostu, so odprli novo trgovino, v kateri bodo kupcem na voljo hrana in izdelki s slovenskega podeželja.

Trgovina pri zmaju je plod sodelovanja Zadružne zveze Slovenije in Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto ter je namenjena tako prodaji slovenskih izdelkov kot tudi njihovi promociji.

Predsednik zadružne zveze Borut Florjančič o sodelovanju zadrug.

Na današnjem odprtju je predsednik zadružne zveze Borut Florjančič poudaril, da so s to trgovino zadruge dobile priložnost, da pridejo na ljubljansko tržnico in se predstavijo ljubljanskim kupcem ter obiskovalcem. 

Torej ne bo šlo le za prodajo, ampak tudi predstavitve slovenskih izdelkov.

Domači izdelki so sveži, tudi cene se nam niso zdele pretirano turistične (foto: Ljubljanainfo).

Deset zadrug v eni trgovini

Izpostavil je še, da gre za prvo tako sodelovanje več zadrug pod eno znamko v Ljubljani.

K sodelovanju so sicer povabili vse zadruge, v trgovini jih je trenutno s svojimi izdelki prisotno deset, dve zadružni podjetji, zadružna mlekarna, zadružna oljarna in pet zadružnih kleti.

O Sodelovanju zadrug in šole, kaj bo Trgovina pri zmaju ponujala?

Zadružni kruh

Na policah je bil dišeč kruh z drožmi ter potičke, saj so v sodelovanju s Slaščičarno in pekarno Klemen iz Trzina. Kot nam je povedal slednji, bodo kruh in ostali izdelki na voljo od ponedeljka. 

Začeli so namreč razvijati tudi zadružni kruh, pekovske izdelke in slaščice - iz zadružnih surovin

Klemen bo ponudil zadružni kruh (foto: Ljubljanainfo).

Od vil do vilic

Spregovorila je tudi dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto Lea Marija Colarič Jakše. Najprej je poudarila, da svojim študentom prenašajo bistvene vrednote podeželja, v ospredju pa je pridelava zdrave in kakovostne slovenske hrane, ki ima kratko pot.

»Poudarek je na kratki poti od vil do vilic, od njive do mize.«

Raznolika ponudba slovenskih izdelkov, skuhajo vam tudi kavico (foto: Ljubljanainfo).

Učilna okusov

Pomembno se jim zdi tudi pridobivanje praktičnih izkušenj, zato so na ljubljanski tržnici, v Trgovini pri zmaju, odprli Učilnico okusov. Njihovi študentje bodo tu namreč opravljali praktično usposabljanje.

Preverili smo še ponudbo: poleg kruha in pekovskih izdelkov, potic in sezonskega sadja, kot so jagode in češnje, svežih špargljev, najdemo še domači med, pa tudi vino in mesnine ter sire. 

Kaj načrtujejo?

V trgovini naj bi se redno predstavljale posamezne zadruge s svojimi izdelki, ponudbo domačih in sezonskih izdelkov pa bodo stalno nadgrajevali.

Starejše novice