Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 11.10.2022 20:10
Na Osnovni šoli Beltinci pletejo in zbirajo zapestnice prijateljstva.

Zaposleni na Osnovni šoli Beltinci so v preteklih mesecih že večkrat dokazali, da so pripravljeni sprejemati drugačne, imajo čut do sočloveka in sodelujejo v raznih dobrodelnih projektih.

Med takšnimi projekti je bila obnova starih stolov s pomočjo učenke iz Ukrajine in zbiranje gumbov, ki so jih nato zalepili v skupno sliko, da so združili drugačne posameznike v celoto.

Zdaj pa so se lotili še enega dobrodelnega projekta, in sicer z naslovom 'Zapestnice prijateljstva'.

»Želimo ozaveščati o strpnosti, sprejemanju različnosti in nediskriminaciji«

Gre za dobrodelni projekt, s pomočjo katerega želijo na šoli ozaveščati o strpnosti, sprejemanju različnosti in nediskriminaciji. 

Diskriminacija in nestrpnost sta v zadnjem času vse bolj razširjeni. Ljudje premalo spoštujemo prepričanja in življenjske prakse drugih. Z vse pogostejšimi migracijami in dostopnostjo informacij preko svetovnega spleta pa imamo več stika z osebami, ki nam niso enake. Jih znamo in želimo sprejeti?

»Iz zasmehovanj, nesprejemanja, diskriminacije in nestrpnosti se je rodila ideja za projekt 'Zapestnice prijateljstva'. Poletni tabori, kolonije in letovanja so bili običajno priložnost, ko smo sklepali nova prijateljstva in to izkazovali z zapestnicami, spletenimi iz volne.

Zakaj ne bi izkazovali prijateljstva skozi celo leto? Ne le do oseb, ki so nam blizu, ampak do vseh ljudi. Nič nas ne stane, če smo prijazni, če sprejemamo druge ljudi,« je razložila Janja Žalik Jerebič, pobudnica projekta. 

Zbrati želijo 19.000 zapestnic prijateljstva

Kot nam pojasni pobudnica projekta, je njihov cilj, da zberejo 19.000 zapestnic prijateljstva. Gre za ročno izdelane zapestnice (na primer spletene zapestnice), ki bodo kot simbol in obljuba do strpnosti in prijateljstva.

Zakaj pa ravno 19.000 zapestnic?

»Približno toliko otrok se namreč rodi v Sloveniji vsako leto. Naj se rodijo v strpen in prijateljski svet.

Zbrane zapestnice bomo ob koncu projekta razstavili in jih nato predali zavodu Rajhenburške zanke, ki jim bodo vdahnili tudi uporabno vrednost,« je še pojasnila Žalik Jerebičeva.

Kako sodelovati pri projektu?

Na Osnovni šoli Beltinci si želijo, da se omenjenemu projektu pridruži čim več ljudi. Zato lahko tudi vi sodelujete in pozovete k strpnosti in prijateljstvu, in sicer tako, da spletete zapestnico.

»Lahko je to povsem preprosta kita iz treh nitk. Uporabite volno ali prejico. Nato pa nam jo, skupaj z imenom ali nazivom organizacije, šole, društva, krajem in starostjo ustvarjalcev pošljite na naslov: Osnovna šola Beltinci, Panonska ulica 35 b, 9231 Beltinci (s pripisom 'Zapestnice prijateljstva'),« je še pozvala pobudnica projekta.

V kolikor bodo določeni posamezniki zbrali oziroma naredili večje število zapestnic, se lahko z organizatorji projekta dogovori tudi za osebni prevzem, še dodajajo.

Zapestnice prijateljstva bodo zbirali do 1. aprila 2023.

Za dodatna pojasnila o dobrodelnem projektu lahko tudi pišete na elektronski naslov: [email protected] ali spremljate potek projekta na njihovi Facebook strani @projektzapestniceprijateljstva.

Starejše novice