Slika je simbolična.
STA
Ned, 20.11.2022 17:02
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 13. ure prejela 68 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 19 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Gorenjska in osrednjeslovenska regija na vrhu kršiteljev

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil.

Največ obravnavanih prijav so prejeli iz gorenjske in osrednjeslovenske regije.

Za preostalih 49 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Volilni molk še vedno traja

Pred današnjimi lokalnimi volitvami, na katerih volivci izbirajo nove župane in člane občinskih svetov, se je v soboto opolnoči uradno zaključila volilna kampanja, veljati je začel volilni molk, ki ga je treba spoštovati še danes do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka je Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave sprejemal danes od polnoči do 7. ure, od 7. do 19. ure pa jih sprejema dežurna služba Inšpektorata RS za notranje zadeve, in sicer na telefonski številki 080 21 13.

Starejše novice