Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 23.11.2022 20:48
Sloveniji v tem trenutku gospodarski zalet jemljejo nerazumno visoke cene energentov in višanje davkov. Klub slovenskih podjetnikov se je zato združil in želi jasen odgovor na vprašanje: Kakšna bo cena električne energije v letu 2023?

Kot so na Festivalu podjetništva izpostavili v Klubu slovenskih podjetnikov, se podjetniki že nekaj časa sprašujejo, kako je mogoče, da prejemajo ponudbe za nakup električne energije po ceni 500, 800 ali celo 1000 evrov za megavatno uro, medtem ko je cena električne energije okrog 35 evrov za megavatno uro oziroma v najdražjem primeru 85 evrov za megavatno uro.

»Lastno elektriko smo razprodali po nizki ceni, zdaj pa jo moramo predrago kupovati«

Poleg enormnih povišanj cen električne energije pa je zdaj napovedano še višanje davkov slovenskemu gospodarstvu, ki prav tako ne bo koristilo, izpostavljajo podjetniki.

»V SBC - Klubu slovenskih podjetnikov ugotavljamo, da je trenutna cena električne energije posledica neustrezne politike gospodarjenja z elektriko. Lastno elektriko smo razprodali po izredno nizki ceni, nismo pa si zagotovili tistega dela, ki ga potrebujemo, zato jo moramo zdaj (pre)drago kupovati. In to ob tem, da več kot 80 odstotkov potrebne energije proizvedemo sami.

Sprejeti bomo morali odločitev, ali želimo biti v prihodnje energetsko samooskrbni ali pa želimo, da o ceni električne energije, ki jo potrebujemo, odločajo druge države,« so poudarili v klubu slovenskih podjetnikov. 

Spremeniti moramo politiko gospodarjenja z elektriko

Vlado ob tem pozivajo, da čim prej postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko.

»Vlado pozivamo, naj postavi kapico na ceno energije v višini največ 200 evrov na MWh. To je boljša rešitev od zapletene subvencije z zahtevnimi pogoji, ki bo še dodatno obremenila proračun. Mnoga podjetja, kot na primer celotna panoga turizma, teh ukrepov namreč ne bodo mogla izkoristiti. Od vlade tudi pričakujemo, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje in jo lahko peljejo naprej po poti visoke dodane vrednosti, s tem pa razvoja in blaginje,« so še dodali.

»Lahko se nam zgodi, da bomo električno popolnoma odvisnih od drugih«

Slovenski podjetniki hkrati opozarjajo, da če ne bomo pravočasno ukrepali, se lahko zgodi, da nas bo doletela gospodarska kriza, kar posledično pomeni tudi velika odpuščanja. 

»Situacija je trenutno nezavidljiva. V Nemčiji, ki je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, je 30 tisoč podjetij nelikvidnih, napovedujejo se velika odpuščanja. Učinek se bo z zamikom nekaj mesecev prenesel v Slovenijo. V Sloveniji se moramo hitro odločiti, kaj bomo z NEK. Nimamo časa čakati nekaj let. Če se ne bomo hitro odločili za jedrsko energijo, bomo ostali v vrsti, odvisni od drugih in z dostopom do elektrike po cenah, ki je ne bomo zmogli,« je jasno poudaril Igor Akrapovič, podpredsednik SBC.

Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov

»Če ne bomo izboljšali poslovnega okolja, bomo izgubili konkurenčnost, tuje investicije in dodano vrednost«

Poleg omenjenih podražitev električne energije pa slovenske podjetnike teži še, da Slovenija doslej še ni uveljavila rešitev za privabljanje najboljših kadrov, inženirjev, razvojnikov in drugih, ki v izdelke in storitve dodajo nekaj več.

Domačih kadrov zaradi visokih davkov ne moremo motivirati in odhajajo v tujino, tujih strokovnjakov pa zaradi zapletenih postopkov ne moremo privabiti. S tem pa, žal, izgublja celotna država, so izpostavili. 

»Če ne bomo izboljšali poslovnega okolja, bomo izgubili konkurenčnost, tuje investicije in s tem dodano vrednost. Sosednje države imajo boljšo gospodarsko politiko, ki jo dosegajo z nižanjem davkov in posluhom za podjetnike. Najboljše poslovne zgodbe se lahko uresničijo samo v poslovnem okolju, ki ima posluh za podjetja. Če tega ne bomo razumeli, bomo ostali zadaj. SBC ima jasno pripravljene predloge in smernice. Podjetniki smo vedno pripravljeni na dialog,« je ob tem pojasnil Jure Knez, podpredsednik SBC.

Potrebna je tudi razbremenitev plač in visokih davkov

Korak v pravo smer, po njihovem mnenju, bi lahko bil predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za subvencioniranje plač inženirjev, ki ga podjetniki pozdravljajo in pričakujejo, da bo politika odprta za dialog tudi za druge rešitve, ki jih v tem trenutku potrebujejo podjetja, če želimo vsi skupaj ohraniti raven blaginje, ki jo imamo.

»Od vlade tudi pričakujemo, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje in jo lahko peljejo naprej po poti visoke dodane vrednosti, s tem pa razvoja in blaginje. Le tako bomo lahko razvijali izdelke in storitve, s katerimi bomo konkurenčni na globalnih trgih. In le tako bomo lahko ohranili raven blaginje, ki smo jo dosegli po zaslugi uspešnega delovanja gospodarstva v zadnjih letih,« so še izpostavili podjetniki. 

Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov
Foto: SBC – Klub slovenskih podjetnikov

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice