Ljubljanainfo
Sre, 23.11.2022 20:00
Fazanerija je včeraj gostila pripravljalno tekmo mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije. Po dvoboju smo se pogovarjali z Marcelom Ratnikom, ki blesti v dresu Olimpije.

Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije ni ponudil zadetkov, je pa okrog 700 gledalcev videlo prevlado domače zasedbe, v kateri so zaigrali tudi trije Prekmurci.

Tio Cipot, Aljaž Antolin in Marcel Ratnik so dobili mesto v začetni enajsterici selektorja Milenka Aćimovića, ki je v nadaljevanju srečanja priložnost za igro namenil tudi branilcu Mure Srđanu Kuzmiću.

Slovenci so bili podjetnejši tekmeci, vendar terenske prevlade niso uspeli nadgraditi z zadetkom. To je po zadnjem sodniškem žvižgu obžaloval tudi Marcel Ratnik: 

»Mislim, da smo prevladovali skozi celotno srečanje. Res je, da smo naredili nekaj napak in jim dali žogo, ko smo vedeli, da se branijo in čakajo na protinapade. 

Menim, da smo imeli veliko priložnosti, česar pa nismo izkoristili in smo zaradi tega trpeli. Pri izidu nič proti nič lahko čakaš na protinapad, po katerem boš kaznovan. Eno od priložnosti bi morali izkoristiti, da bi se nam igra bolj odprla.«

Vesel, ker je zaigral pred družino in prijatelje

»Ko igraš doma, ko te spodbujajo starši, družina in prijatelji, so občutki odlični. Lepo se je vrniti domov, tja, kjer sem pričel. Vesel sem, da sem lahko zaigral tukaj.

Zadovoljen sem, da mi zaupa celoten trenerski štab, vsi me spodbujajo. Tudi soigralci dajejo dodatno motivacijo. Če imaš ob sebi nekoga starejšega, je vse skupaj še lažje,« je najstnik dejal ob povratku v rodno Prekmurje.

Osemnajstletnik iz Tišine je nogometno pot pričel v domačem kraju, kasneje pa se je pridružil Muri. V Fazaneriji je igral do konca sezone 2016/17, bil nato eno leto član Maribora, sredi leta 2018 pa se je pridružil Olimpiji.

Prvo priložnost v članski ekipi zmajev mu je ponudil Savo Milošević, standardni član začetne enajsterice je bil tudi pri Robertu Prosinečkemu, nič drugače pa ni niti zdaj, ko zmaje uspešno vodi Albert Riera:

»Odlično je, ko v Slovenijo pride trener, ki na položaju osrednjega branilca zaupa tako mlademu nogometašu. Tega ne vidiš veliko v tujini, niti v Sloveniji ne. Način igre, ki ga gojimo, je odličen za Olimpijo.«

Klubske predstave dvigajo samozavest

»Vzdušje v reprezentanci je dobro, poznamo se že od prej. Skupaj smo igrali že v mlajših selekcijah, nekateri reprezentanti so soigralci tudi v klubih,« se je Ratnik dotaknil vzdušja, ki vlada v mladi izbrani vrsti.

Mladi branilec je bil ob Svitu Sešlarju eden od dveh članov Olimpije v reprezentanci do 21 let, tudi Celjan pa je pomemben člen te selekcije. Oba sta opravo Slovenije oblekla po dobrih predstavah v zeleno-belem dresu.

Ljubljančani v letošnjem prvenstvu pridno nizajo zmage, saj so dobili kar 14 od 17 ligaških preizkušenj. Celjani na drugem mestu ligaške razpredelnice zaostajajo za kar 13 točk. Dobre klubske predstave dvigajo samozavest tudi, ko je govora o reprezentančnih tekmah:

»Seveda je lažje, saj se reprezentanci pridružiš vesel in sproščen. Zaradi tega je lažje odigrati tekmo. Veš, kaj moraš delati, nisi napet in te ni strah, kar je največja težava za igralce, ki v klubu ne igrajo in nimajo minut, tako pa se je težko vključiti tudi v igro reprezentance.«

O tujini še ne razmišlja

»Ne še, prvenstva še ni konec, potrebno je počakati, sezono speljati do konca. Gremo tekmo in tekmo, nato pa bomo videli, kam nas bo popeljalo,« je Ratnik odgovoril na vprašanje, če je boj za vrh Prve lige Telemach že odločen.

Olimpija si je krog pred polovico prvenstva nabrala debelo prednost, Albert Riera pa je v preteklih tednih že večkrat poudaril, da klub med zimo ne bo razprodajal najdragocenejše »srebrnine« v slačilnici.

Med najbolj izpostavljene nogometaše ljubljanskega prvoligaša sodi tudi naš sogovornik, ki se je kljub mladosti - šteje šele 18 let - v slovenskem prvenstvu že uveljavil kot eden najbolj zanesljivih branilcev.

Je po dobrih igrah v domači ligi že napočil čas za naslednjo stopničko v mladi karieri?

»O tem ne razmišljam, če bo kaj, bomo z zastopnikom pogledali, kakšne so možnosti, vendar zaenkrat še nimam niti ambicij, da bi že šel v tujino,« je za konec še priznal nadarjeni Prekmurec.

Ratnik se bo s prekmurskim nogometom znova srečal še pred zimskim premorom, saj bo Olimpija v zadnjem jesenskem krogu gostila Muro.

Starejše novice