Tudi slovenski etnografski muzej vabi na obisk v soboto (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 17.5.2024 16:00
Slovenski muzeji vabijo, da jih obiščete na njihov praznik, mednarodni dan muzejev.

Od leta 1977 vsako leto na mednarodni dan muzejev, 18. maja, muzeji in galerije po vsem svetu odprejo svoja vrata, pripravijo dogodke za obiskovalce in s programom opozarjajo na pomembno družbeno vlogo muzejev, razstav, zbirk in zgodovine. 

Muzej sodobne umetnosti v Ljubljani (foto: Bobo).

Letošnje praznovanje so muzeji posvetili temi Muzeji za izobraževanje in raziskovanje.

»Lansko leto se je praznovanju pridružilo več kot 37.000 muzejev v 158 državah sveta,« je povedala Jana Babšek, predsednica Mednarodnega muzejskega sveta Slovenija (ICOM ).

Mednarodni muzejski svet Slovenija (ICOM) mednarodni dan muzejev organizira od leta 1977. Vsako leto izbere temo, ki jo muzeji še posebej izpostavijo, od leta 2020 je tema izbrana izmed ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Narodni muzej v Ljubljani (foto: Bobo).

»Želimo, da muzeji na ta dan še posebej spodbujajo k bolj trajnostnemu in vključujočemu svetu. Muzeji so dinamična izobraževalna središča, ki spodbujajo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje,« je še povedala Babšek

V letu 2024 želijo izpostaviti njihov prispevek k raziskovanju in širjenju novih idej. Muzeji so ključni prostori, v katerih se prepletajo področja od umetnosti in zgodovine do znanosti in tehnologije in oblikujejo naše razumevanje sveta.

»Številni strokovnjaki v naših muzejih opravljajo pomembno raziskovalno delo, izsledke teh raziskav pa muzeji širijo med ljudi s svojimi izobraževalnimi programi, ki so namenjeni mladim in odraslim, strokovnjakom in laikom,« je še dodala.

Prirodoslovni muzej v Ljubljani (foto: Bobo).

Ob tej priložnosti so tudi izdali brošuro Program slovenskih muzejev in galerij ob mednarodnem dnevu muzejev 2024, ki ga najdete na spletni strani ICOM. Izbrskali smo nekaj zanimivih dogodkov v Ljubljani.

Moderna galerija Ljubljana (foto: Bobo).

Hiša eksperimentov pripravlja dogajanje med 10. in 18. uro. Na dan dogodka je vstop po polovični ceni, število udeležencev pa je omejeno. Program dogajanje na na voljo na družbenih omrežjih Hiše eksperimentov.

Bankarium, Muzej bančništva Slovenije 18. maja vabi na brezplačen ogled med 10. in 18. uro. Ob 11. uri pa bo potekal brezplačen voden ogled stalne razstave.

Mednarodni grafični likovni center vabi na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav ter na delavnico. povezavi.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje ponuja prost vstop in pripravlja raznolik program.

Mestni muzej in galerije mesta Ljubljana so pripravili prost vstop na številne oglede razstave in vodstva po razstavi, med drugim o modi in trajnosti.

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije že tradicionalno obeležujejo mednarodni dan muzejev s postavitvijo skupne razstave, posvečene osvetlitvi vsakoletne izpostavljene teme. Letos bo odprtje razstave ob Kavarni SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi ulici v petek, 17. maja, ob 12. uri. Razstava bo na ogled do 9. septembra 2024.

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova vabita na razstave, vstop je brezplačen. 

Narodna galerija vabi na brezplačen ogled stalne zbirke, stalne razstave Mirana Mušiča in občasne razstave Neopaženo ob cesti: Grafična tehnika Marjana Pogačnika. Pripravljajo pa tudi sobotno delavnico Galerijski popotniki, med 10. in 12. uro.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije ponuja brezplačen vstop in program med 10. in 18. uro. 

Slovenski etnografski muzej brezplačno vodi na ogled stalnih in občasnih razstav med 10. in 18. uro. Več na spletnem mestu.

Prirodoslovni muzej Slovenije v soboto ponuja prost vstop, ob 11. uri vodstvo po razstavi Joannes Antonius Scopoli, izjemni glasnik naravoslovja na Slovenskem, ob 11. in 15. uri pa delavnico za vse generacije o invazivnih vrstah v Sloveniji.

Narodni muzej Slovenije vabi na dogodke na Muzejski in Metelkovi, na obeh lokacijah je tudi prost vstop. 

Starejše novice