Ljubljanainfo
Sre, 12.4.2023 18:22
Neznanec brez (vidnega) razloga sovaščanu uničil vinograd, dejanje pa je sprožilo kopico vprašanj.

Prazniki so čas miru, spokoja in prijetnega druženja, a kot je videti, niso bili prav vsi deležni tega privilegija. Po družabnih omrežjih je zaokrožil zgrožen zapis človeka, ki je bil priča nečemu, kot pravi sam, naravnost zlobnemu: njegovemu sosedu je v minulih prazničnih dneh neznanec povsem uničil vinograd. 

Gornja Lokvica je naselje v občini Metlika na Dolenjskem. Je vasica, ki ima manj kot 200 prebivalcev in kjer vsak pozna vsakega, kraj, kjer je očitno do nedavnega bivalo zaupanje. Med velikonočnimi prazniki pa se je, kot je videti, to zaupanje porušilo. 

Sovaščani zgroženi

Oto Nemanič iz Zgornje Lokvice je skupaj z ženo Marijo preko družbenega omrežja Facebook delil zapis, v katerem je izlil svoj gnev nad dejanjem neznanca. 

»Med prazniki si je človeška spaka vzela čas ponoči, ko pošteni ljudje spijo, in porezala 1500 trt. Delala je več ur in edina njena korist je škoda, ki jo je povzročila mojim sosedom.«

Vaščani se v teh trenutkih sprašujejo, kaj je nekoga navedlo na tako podlo dejanje. 

Nemanič je v zapisu poudaril, da v vasi že leta ni bilo resnih sporov, vsakršno sodelovanje pa poteka zgledno.

To je vas, »kjer med poletjem vaški možje in fantje zgradijo revnemu sovaščanu hišo ‒ brez Rdečega križa ali Karitasa, brez (pomoči) države ‒ in mu v jeseni predajo ključe.«

Zakaj torej (tolikšna) zloba in od kod? Gre za naključno dejanje ali željo po maščevanju? 

Zapis je preko družbenega omrežja Twitter delila tudi pisateljica Milena Miklavčič, avtorica knjižnih uspešnic Ogenj, rit in kače niso za igrače, pod objavo pa so se odzvali ljudje, ki prav tako težko verjamejo, do kod vse lahko sega človeška zloba. 

Le nekateri od zapisov se glasijo: »bolj nizkotno ne gre«, »kar ni ogenj uničil, je pa uničil en idiot, da bi se mu roka posušila«, »balkanski narodi ne potrebujejo nobene vojne, saj se bo folk počasi kar med sabo pobil«, »v svobodi je vse mogoče« in še mnogi. 

Seveda ne gre za osamljen primer v slovenskem prostoru, spomnimo se samo na lansko obdobje, ko je bil lastnik vinograda na področju Košakov ob 4000 trsov, s tem pa oškodovan za približno deset tisoč evrov.

Je torej majhna dolenjska vasica res tako idilična ali skriva kakšno (zamolčano) zgodbo?

Starejše novice