Rebeka Sivka
Sob, 3.7.2021 13:14
Kaj delodajalci sploh pričakujejo od zaposlenih in kakšno je stanje na delu trga v Sloveniji?

Najboljši delodajalci pri nas, ki so prejeli naziv Ugledni delodajalec 2020, od zaposlenih pričakujejo predvsem, da so odgovorni, samoiniciativni, pripravljeni usvajati nova znanja in kompetence, dobro delovati v timu in si med seboj pomagati, je pokazala anketa največjega zaposlitvenega portala MojeDelo.com.

Pri delodajalcih so v prednosti kandidati, ki imajo enake vrednote in se zato bolje vklopijo v kulturo podjetja. 

Pred kontaktiranjem delodajalca pa je koristno preveriti, s čim se podjetje ukvarja, kakšne vrednote zagovarja in kakšen kader išče. Tudi na ta način lahko povečamo možnost za uspešno iskanje najustreznejše zaposlitve, ki bo v zadovoljstvo tako zaposlenemu kot delodajalcu.

Ikea, Lek, Porsche in Telekom

Delodajalci se zavedajo, da bodo v podjetju najbolje delovali zaposleni, ki imajo enake vrednote, kot jih zagovarja podjetje.

Ikea tako od zaposlenih pričakuje povezanost, preprostost, skrb za ljudi in planet ter prevzemanje in predajanje odgovornosti, medtem ko si pri Leku želijo sodelavcev, ki bodo znali vključevati in spodbujati tudi druge k njihovemu poslanstvu, povezovati delo s skupnim ciljem in namenom ter biti vzor.

»Dober zaposleni je tisti, ki delo opravlja s strastjo, zavzeto, je odprt za spremembe ter se večkrat vpraša, kaj bi lahko naredil drugače, bolje, bolj enostavno in mu je mar za druge, za dobre medsebojne odnose,« menijo v podjetju Porsche.

»Dober sodelavec je za nas tisti, ki s svojim znanjem in osebnostnimi lastnostmi navdušuje druge zaposlene, nanje prenaša svoje znanje, sprejema odgovornost in je usmerjen v prihodnost. Pri delu je kreativen in podaja pobude za spremembe, hkrati pa je sposoben te pobude tudi uresničiti. Do sodelavcev se vede spoštljivo in je timsko naravnan, spremembe pa sprejema kot nove priložnosti in izzive,« so razkrili pri Telekomu.

Klima za iskanje zaposlitve je sicer trenutno v Sloveniji zelo ugodna, saj ponudba presega povpraševanje, še posebej na IT-področju in pri deficitarnih poklicih. 

Preberite še

Starejše novice