Valentina Podplatnik
Pon, 15.1.2024 19:55
Sodelavci službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih na čelu z vodjo službe Boštjanom Šeficem se bodo danes mudili na Koroškem, kjer začenjajo individualne pogovore z lastniki objektov, ki so predvideni za morebitno odstranitev.

Pet mesecev po uničujočih ujmah je vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic z ekipo danes obiskal Koroško. 

Na voljo za informacije

Sestal se je z lastniki objektov, ki so predvideni za rušenje in jim na individualnih pogovorih predstavil nadaljnje korake. 

Namen teh individualnih pogovorov s katerimi so danes začeli na Koroškem, prihodnji teden pa bodo nadaljevali v savinjski regiji je, da lastnikom objektov, ki se v svoje uničene domove več ne bodo mogli vrniti, podajo vse razpoložljive informacije in preverijo njihova stališča.

Osemnajstih lastnikov ostalo brez strehe and glavo

Lastniki osemnajstih objektov, ki so jim jih avgusta lani ujme tako uničile, da se vanje več ne morejo vrniti in so tako ostali brez strehe nad glavo, so se danes v prostorih občine Prevalje sestali z vladno ekipo za obnovo po poplavah in plazovih. 

Pogovori so potekali individualno za zaprtimi vrati. Na sestanku naj bi jim predstavili vse opcije in to, kakšni so naslednji koraki. 

Nadomestna gradnja ali odškodnina

Večina lastnikov, s katerimi smo se pogovarjali, je z današnjim obiskom in informacijami, ki so jih pridobili zadovoljnih.

»Ja, zdaj zaenkrat smo. Kar nam je danes gospod Šefic povedal, smo kar zadovoljni. Je kar dobro povedal. Ja, nekaj smo se dogovorili, ponudili bodo ali nadomestno gradnjo ali odškodnino ali pa se bomo za odkup kakšnega stanovanja odločili. Bo pa se to v kratkem zgodilo,« je povedala Cvetka Berložnik, ki ji je ujma povsem uničila hišo.

»Pravi, da vse rešitve bodo tam konec februarja, takrat se bo nekaj že vedelo. Vse ostalo pa šele potem maj, junij. Moramo pa imeti vse papirje, kaj pač imamo. Moramo poiskati, moramo pogledati ali nam je še ostalo kaj. Nekaj so zavrgli, nekaj so pospravili. To bomo pa potem videli,« je povedala Anja Režonja.

Šefic: Pogovori so bili koristni

Ekipa vladne službe je lastnikom predstavila vse odprte možnosti in jih seznanila s predvidenim postopkom za ugotavljanje ogroženosti objektov v skladu z interventnim zakonom. 

»Prednost bodo imeli tisti, katerih hiše so porušene, zemljišče pa ni več varno za nadaljno gradnjo in se bodo zato morali preseliti na drugo lokacijo. Po moji oceni so bili pogovori zelo koristni. Tako za ljudi, lastnike teh objektov, kot tudi za nas, da imamo sedaj bistveno bolj natančno situacijo.

Dogovorili smo se za kontinuirane stike, če bodo imeli kakršna koli vprašanja, nam jih lahko pošljejo, vprašajo in bodo dobili odgovore. Tudi mi, v kolikor bomo imeli kakšno potrebo po kakšni informaciji, jih bomo povprašali. Potem, ko bodo pripravljene cenitve, potem, ko bodo znani tudi za tiste, ki se bodo odločili za nadomestitveno gradnjo, bomo predstavili tipske objekte, ki jih bo država gradila. 

Za tiste, ki pa se odločajo za odškodnine pa bodo sami poiskali svoje možnosti v skladu z njihovimi željami. Smo kar precej stvari dobro razčistili in razčlenili,« je po pogovorih povedal Boštjan Šefic, vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih.

Odškodnina ali podpis pogodb junija

Po besedah Šefica bo v kratkem stekla cenitev, na podlagi katere bodo lastnikom pripravili ponudbo in pogodbo.

Lastniki porušenih objektov pa lahko na izplačila odškodnine oziroma podpise pogodb za nove objekte računajo v mesecu juniju. 

Šefic si je sicer danes ogledal še plaz v Mežici in se v Črni pogovarjal o sanaciji ključne infrastrukture. 

Novi pogovori z lastniki porušenih hiš bodo sledili prihodnji teden v Savinjski dolini.

Komentarji (1)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Šefic me, bom rekel, močno spominja na stripovskega junaka "Žalosno sovo"...

Starejše novice