Na Nova24TV so že zjutraj vstopili kriminalisti (vir: Facebook).
Ljubljanainfo
Sre, 29.5.2024 10:01
Le deset dni pred evropskimi volitvami so kriminalisti pričeli izvajati hišne preiskave na Telekomu Slovenija in Novi24TV.

Kriminalisti naj bi po poročanju spletnega portala Necenzurirano preiskovali posle Telekoma s televizijo Nova24TV. 

»Policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav,« so glede medijskega poročanja o preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi Ljubljana. 

Več informacij zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Po poročanju spletne strani Nova24TV preiskave potekajo tudi pri nekdanjih članih uprave Telekoma ter osumljenih Tomažu Seljaku, Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču, Špeli Fortin, Tomažu Jontesu, Blažu Rantu, Samu Ošini, Petru Jegliču, Daliborju Kosmini, Tomažu Taškarju in Aniti Knežević Kregar

Ti so po navedbah televizije osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Kako so se odzvali politiki in novinarji?

Janez Janša, predsednik stranke SDS, je ob tem zapisal, da je Golobova policija obiskala dom Borisa Tomašiča z Nove24TV in vprašal:

»Si predstavljate hrup, če bi policija pod kakršnimkoli izgovorom izvedla preiskave na 24ur 14. aprila 2022?«

Milan Zver, ki je trenutno že tretji mandat poslanec v Evropskem parlamentu, kamor je bil prvič izvoljen na evropskih volitvah leta 2009 in je član stranke SDS, je preko omrežja X izrazil svoje začudenje nad današnjo akcijo kriminalistov, ki so zgodaj zjutraj obiskali prostore Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV, ki velja za opozicijsko televizijo.

»V raciji naj bi odgovornim zaplenili več računalnikov in telefonov. Nekdanja predsednica preiskovalne komisije in nekdanja članica vladajoče stranke, Mojca Šetinc Pašek je nedavno tega prizanala, da je bila komisija ustanovljena z namenom pregona opozicijskih medijev.«

Boris Tomašič, programski direktor in solastnik televizijske postaje Nova24TV, tudi voditelj oddaje Kdo vam laže? na Nova24TV, je napisal, da mu bodo zasegli telefon in računalnik, kar po njegovem ni naključje, saj so že čez deset dni evropske volitve.

Navedel je tudi domnevni razlog: »Razlog prijava v politične namene zlorabljene preiskovalne komisije.«

Peter Jančič, urednik in novinar, pa je zapisal: 

»Čisto zanesljivo ne preverjajo posebne politično urejene pogodbe in plačil državnega Telekoma Cirmanu, Vukovičevi in drugim Necenzuriranim. Policija v prostorih Nove24TV, pri Tomašiču in na Telekomu.«

Kaj preiskuje policija?

Po poročanju Necenzurirano policija preiskuje posle iz obdobja zadnje vlade Janeza Janše, ko sta Telekom Slovenije vodila Tomaž Seljak in pozneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, ki je bil za predsednika uprave Telekoma Slovenije imenovan marca 2021.

Telekom je po poročanju portala takrat Nova24TV začel plačevati nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov glede na kriterij gledanosti. 

V letu in pol naj bi podjetju iz Telekoma nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. Tudi po Sršenovem odhodu prvi program Nova24TV ostaja na 8. mestu v Telekomovi programski shemi, navaja portal.

Obvodni računi stranke SDS

Omenjena preiskovalna komisija je v vmesnem poročilu, ki ga je državni zbor sprejel konec novembra lani, med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, slednja izdaja omenjeno televizijo, domnevno delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt te stranke, poroča STA

Med drugim naj bi v modelu financiranja sodelovali funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. 

Ob sprejemanju poročila je zdaj že nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek napovedala, da bo komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom.

Sumi zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske

Šetinc Pašek je danes za nekatere medije povedala, da gre po njenem vedenju pri preiskavi za sume iz vmesnega poročila glede Nova24TV, predvsem sume zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske, pa tudi glede domnevno škodljivih pogodb Telekoma.

Spomnila je, da je preiskovalna komisija pridobila več obremenjujočih dokumentov, ki kažejo na sumljivo financiranje Nova24TV prek madžarskega medijskega sistema

Šetinc Pašek je še povedala, da stoji za ugotovitvami iz vmesnega poročila preiskovalne komisije in da z vso odgovornostjo trdi, da bi 'lahko šlo tudi za izdajo slovenskega nacionalnega interesa'.

»Pri madžarskem financiranju Nova24TV, ki je v lasti vidnih članov SDS, z vso odgovornostjo in z vedenjem, kakšno dokumentacijo hrani preiskovalna komisija, menim, da je šlo tudi za izdajo slovenskih gospodarskih in nacionalnih interesov. To sem povedala kolegom v državnem zboru ob predstavitvi vmesnega poročila in to trdim tudi danes,« je za STA dodala nepovezana poslanka.

Starejše novice