Ljubljanainfo
Ned, 18.9.2022 11:27
Psička Tili kot prva v Sloveniji dela kot pomočnica zobozdravnice v Slovenski Bistrici in tako pomaga otrokom premagovati strah. S psičko v naročju otrokom brez večjih težav celo izpulijo zob.

Strah pred obiskom zobozdravnika je prisoten tudi pri odraslih, a je največkrat posledica negativnih izkušenj iz otroštva. Da bi bilo teh čim manj lahko pomagajo tudi terapevtski psi.

Psička Tili paciente zobozdravnice Tine Lužnik v Slovenski Bistrici sprejme že v čakalnici, nato pa jih pozdravi še v ambulanti.

Otroci se zamotijo in ne razmišljajo o posegu

Pred začetkom posega nato psička Tili sede v naročje, da jo lahko otroci božajo in tako lažje prenašajo sicer neprijetne zvoke aparatur zobozdravnice.

»Če je kuža v naročju, se meni zdi, da je boljše, saj se zamotim in ne razmišljam, da mi zobozdravnica kaj dela po zobeh. Pa tudi manj boli,« nam je povedala dvanajstletna Petja.

Psi po tujini že pomagajo pri zobozdravstvenih obravnavah, zdaj tudi pri nas

Psička Tili s svojo lastnico kot terapevtski par sodeluje tudi pri pouku na Osnovni šoli Dob, kjer otrokom pomaga pri pridobivanju novega znanja.

»Na internetu sem zelo pogosto videvala objave, kako kužki pomagajo pri zobozdravstvenih obravnavah in sem si zaželela, da bi to delali tudi midve s svojo psičko in sem poiskala zobozdravnico, ki bi bila za to pripravljena,« pravi Ksenija Božak iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha.

S psičko lažje in hitreje opravijo poseg

Na predlog za vključitev terapevtskega psa pri zobozdravstveni obravnavi se je prva odzvala zobozdravnica Tina Lužnik, ki ji bo psička Tili pomagala v ambulanti v Slovenski Bistrici.

»Otrok se zamoti s psičko, tako da edino, kar moramo paziti, je to, da res ima odprta usta, tako da se da mogoče lažje in hitreje narediti nek poseg v ustih,« pravi zobozdravnica.

Injekcije in puljenje zob? Brez težav

S psičko v naročju otroci lažje prestanejo tudi injekcije in celo puljenja zob. Tokrat je bila Tili pri tem pomagalala devetletni Tali.

»A sploh veš, da je šel zobek ven?« je zobozdravnica po puljenju zoba vprašala svojo pacientko, ki je presenečena odkimala.

»Tisto, kar bi te ponavadi bolelo, te ne boli in vmes se zamotiš,« je povedala devetletna Tala.

Za pozitivne izkušnje že v otroštvu

Terapevtski psi lahko pomagajo predvsem pri premagovanju strahu pred obiskom zobozdravnika.

»Strah je zelo prisoten, ampak ne žal samo pri otrocih, ampak tudi pri odraslih. Je pa res, da strah pri odraslih je večinoma povezan s slabimi izkušnjami v otroštvu, tako da se mi zdi super, da začnejo otroci, pa da s tem naredimo, da bodo otroci imeli pozitivne izkušnje,« še doda zobozdravnica.

Terapevtski psi v 'službi' le dvakrat na teden

Psička Tili naj bi, tako kot vsi ostali terapevtski, delala le dvakrat na teden.

»Enkrat na teden obiskuje otroke v šoli, največ enkrat na teden pa bo obiskovala še paciente v ambulanti,« je povedala lastnica psičke Ksenija Božak.

Ob enem obisku ambulante pa bo pomagala pri največ treh pregledih ali posegih.

Starejše novice