Del Tedna restavracij v Ljubljani je tudi novoodprti Georgie Bistro. / Foto: Georgie Bistro
Ljubljanainfo
Pet, 10.3.2023 18:10
Kmalu se bo začel težko pričakovani spomladanski Teden restavracij, ki se bo odvil med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Izbirali boste lahko med več kot 100 restavracijami, med njimi so tudi pomurske.

Slovenski Teden restavracij je teden, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko. Začel se je v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 z devetimi sodelujočimi restavracijami in 3000 gosti.

V njem danes sodeluje že več kot 100 najboljših slovenskih restavracij in chefov, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih ali več ter, po obiskovalcem, prijazni ceni.

S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno, da je vedno draga.

Sodelovalo bo kar 108 restavracij, med njimi tudi sedem novih

Izbira restavracij v sklopu najokusnejšega tedna restavracij bo tudi to pomlad vrhunska in pestra. Tokrat bo sodelovalo kar 108 slovenskih restavracij, gostiln in hiš, med njimi pa se bo premierno predstavilo tudi sedem novih restavracij, ki bodo prvič povabile na kulinarične dogodivščine.

Med novostmi spomladanskega Tedna restavracij bodo Georgie bistro v Ljubljani, Bistro Bianca v Velenju, Spargus restavracija v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah, Pino Alpino v Kranjski Gori, restavracija Placito Risano v Črnem Kalu, Rose restavracija na Bledu ter restavracija Salicornia v Kopru. 

Kulinarični teden v prestolnici

V Ljubljani v najokusnejšem tednu letošnje pomladi sodeluje 18 restavracij.

Med drugim boste lahko v Ljubljani jedi okušali v restavracijah LanderikOperna kletGaudi&NaanKULT316, Grajska vinoteka, Manna in Shambala. 

Kulinarično razvajanje bodo ponujali tudi v Restavraciji Harfa, Italijanski restavraciji Mirje, restavraciji Altroke, restavraciji Robin in v Gostilni na Gradu.

Za prave gurmane pa bo na voljo večhodni meni še v restavracijah, ki so ocenjene s tremi srčki, in sicer Restavracija Strelec, Restavracija Maxim, TaBar, JB RestavracijaPEN KLUB restavracija ter letošnja novost Georgie bistro.

V Pomurju bodo kulinarično razvajanje ponujale te restavracije

Na kulinarično doživetje bodo vabile tudi nekatere pomurske restavracije. 

In sicer boste v Pomurju lahko obiskali Restavracijo Kodila, Gostilno TončekGostilno Mencinger, Gostilno Zorko in Gostilno Rajh. 

Brbončice lahko razvajate tudi na Štajerskem

Kulinarično se boste lahko razvajali tudi v Mariboru, kjer se spomladanskemu Tednu restavracij pridružujejo Restavracija MakFudo in Steakhouse Rožmarin.

Na Štajerskem lahko obiščete še Ptuj, kjer boste lahko uživali v jedeh Gostilne Grabar in Gostilne Ribič. Kuhali pa bodo tudi v Zgornji Polskavi v restavraciji Miza za štiri, v Slovenski Bistrici v restavraciji Leonardo ter v Sveti Trojici Pri babici Marici. Pričakujejo vas tudi v Zgornji Kungoti na domačiji Vino & turizem Valdhuber.

Kakšna bo cena menija? 

Cena menija v Tednu restavracij v letu 2023 se ravna po letnici, zato je 23 evrov. Boljše ocenjene restavracije pa lahko k tej ceni uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost, tako da se cena menija v posameznih restavracijah povzpne na 25 oziroma 28 evrov

Doplačilo za kakovost se doplača restavracijam, ki imajo dva srčka ali tri srčke. Za dva srčka znaša doplačilo dva evra, za tri srčke pa znaša doplačilo pet evrov.

Koliko srčkov ima posamezna restavracija, si lahko pogledate na seznamu, ki ga najdete tukaj

Rezervacije miz možne od 13. marca naprej

Teden restavracij bo potekal od 24. marca do 2. aprila 2023. Rezervacije miz bodo možne od 13. marca naprej, in sicer na spletni strani Tedna restavracij, kjer bodo objavljeni tudi meniji. 

Starejše novice