Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 15.1.2024 16:00
Brez teženja in čakanja ni šlo. Tudi obrazi so bili vedno drugi.

Na spletu se je znašel zapis Slovenke, ki, kot je zapisala, javni zdravstveni sistem pozna »od zunaj in znotraj kot pacient, kronična bolnica, ki je zaradi nevroloških težav praktično invalidna pri rosnih 24 letih«.

Na nevrologiji Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana jo, kot je zapisala, gledajo že pet let »s šestimi diagnozami nevrološke okvare, do katerih sem skozi leta priplezala največ s teženjem za razna testiranja in s pomočjo privatnikov … pa z dolgim čakanjem«.

O učinkovitosti

Za specifično testiranje je prosila sama – že četrtič. 

»Najprej je bila enometrioza – sem morala na operacijo v tujino, ker me v Sloveniji niso jemali resno. Evo ti štiri jurje iz lastnega žepa, če hočeš biti odrešen. Potem je bila nevropatija, potem je bila ortostatska tahikardija, in zdaj avtoimun vzrok za vse nevrološke težave. Kako jih je bilo težko prepričati, da bi univerzitetni klinični center strošil tistih par evrov za bolj poglobljeno testiranje.«

Vzrok za svoje nevrološke težave je sicer napovedala že pred letom dni, je še zapisala.

»Če imaš malo ozadja pri razumevanju zdravstvenih študij, statistike in podobno in si realističnem glede svojih simptomov, potem si (očitno) bolj učinkovit kot oni, vsaj jaz sem.«

Niti enega obraza dvakrat

Navrgla je še, da je spoznala dva ali tri specialiste, ki so na svojem področju odlični, »ostalo je ena srednja žalost«.

V tem času je zamenjala štiri nevrologe, večinoma ne po svoji volji.

»Nisem videla enega obraza dvakrat, toliko o konsistentnosti oskrbe.«

Starejše novice