Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 17.2.2023 17:10
Trgovska veriga Lidl je napovedala načrte za prodajo manj mesnih izdelkov v prizadevanju za trajnost v celotnem podjetju. 

Kot je navedel spletni portal Plant based news, se pričakuje, da bodo veganske alternative počasi nadomestile izdelke živalskega izvora na trgovskih policah.

V prihodnje bi se lahko tako zgodilo, da bi bilo v nekaterih trgovinah, tudi v Sloveniji, na voljo manj mesa in več rastlinskih izdelkov.

Na trgovskih policah bo kmalu manj mesa

Da razmišljajo o tem, so že napovedali tudi v trgovski verigi Lidl, kjer so izdali celo tako imenovano 'Lidlovo zavezo', da bodo do leta 2025 znatno povečali ponudbo rastlinskih izdelkov.

Razlog za prehod na alternativne beljakovine naj bi bil predvsem iz okoljskega vidika, saj z živalskimi beljakovinami preveč škodujemo okolju in živalim. Poleg tega pa Lidl ugotavlja tudi potrebo po varnosti preskrbe s hrano za naraščajoče svetovno prebivalstvo.

Prejšnji mesec je trgovska veriga Lidl na mednarodnem zelenem tednu v Berlinu, za katerega velja, da je največji svetovni sejem živilske kmetijstva in vrtnarstva, že izpostavila tudi, da je treba s prehranskimi viri skrbno upravljati in jesti manj mesa.

Le tako bomo lahko v prihodnosti nahranili večjo populacijo, torej deset milijard ljudi, so izpostavili pri Lidlu. 

»Ni alternative zmanjševanju mesa, saj ni drugega planeta«

To je nato potrdil tudi eden izmed kupcev trgovske verige Lidl, Christoph Graf, ki je izpostavil, da potrebujemo bolj ozaveščeno hrano po vsem svetu, »da se prehranjujemo znotraj naših planetarnih omejitev,« je dejal Graf. 

Dodal je, da druge možnosti, kot da zmanjšamo meso v trgovinah, pravzaprav ni.

»Ni alternative Lidlovemu zmanjševanju mesa, saj ni drugega planeta,« je še poudaril.

Prehod na bolj veganske izdelke lahko zmanjša vpliv na okolje

Da bi podprli svojo odločitev o razveljavitvi živalskih proizvodov, nameravajo v trgovski verigi Lidl še v tem letu izdati poročilo o trajnosti.

Kot so navedli, se bo analiza osredotočila predvsem na ključne razlike med živili živalskega in rastlinskega izvora

Na tak način želijo prikazati, kako lahko prehod na bolj veganske izdelke zmanjša vpliv na okolje. Menijo, da bo to nato spodbudilo tudi razvoj in izdajo več rastlinskih možnosti, v Lidlovih poslovalnicah bodo ti izdelki predvidoma pod blagovno znamko Vemondo

Nova usmeritev ne narekuje diet, ampak podpira izbiro potrošnikov

Ob tem Graf dodaja, da z novo usmeritvijo, veriga supermarketov ne poskuša »diktirati, kako naj kupci živijo

Povedal je, da je ta poteza pozitivna in bo več ljudem omogočila dostop do stroškovno učinkovitih rastlinskih beljakovin. Opozoril je tudi, da pričakuje, da bodo mlajši potrošniki zadovoljni z odločitvijo.

»Verjamem, da je mlajša generacija vesela, ko se ukvarjamo s temo,« je zaključil.

Starejše novice