Slika je simbolična (foto: Bobo).
Peter Dominko
Pet, 29.12.2023 10:14
Slovenija se lahko pohvali z novim svetovnim podprvakom. Vladimir Fedosejev, ki od letošnjega leta nastopa za slovensko reprezentanco, je v uzbekistanskem Samarkandu postal svetovni podprvak v pospešenem šahu.

V uzbekistanskem Samarkandu je v tem tednu potekalo svetovno prvenstvo v pospešenem šahu.

Nov naslov svetovnega prvaka je osvojil norveški čudežni »deček« Magnus Carlsen. Triintridesetletnik ostaja edini zemljan z vsaj petimi naslovi svetovnega prvaka v vseh treh šahovskih disciplinah, v klasičnem, pospešenem in hitropoteznem šahu.

Carlsen je naziv svetovnega prvaka ubranil s sedmimi zmagami in šestimi remiji, najbolj pa se mu je približal mož, ki je nastopil pod barvami slovenske zastave. Gre za Rusa Vladimirja Fedosejeva, ki pa je od letošnjega leta del slovenske reprezentance.

Carlsen slavil s pol točke prednosti

Fedosejev je za novim/starim svetovnim prvakov zaostal zgolj za pol točke, od 13 možnih je zbral je 9,5 točke. Slovenske barve je zastopal še ruski velemojster Anton Demčenko, ki je s 7,5 točke zasedel 64. mesto.

Fedosejev je za svojo domovino prenehal nastopati po ruskem napadu na Ukrajino, sprva pa je igral pod zastavo mednarodne zveze FIDE. Za Slovenijo je prvič nastopil na svetovnem pokalu v azerbajdžanskem Bakuju, novembra pa je v Budvi z reprezentanco Slovenije zasedel 25. mesto na ekipnem evropskem prvenstvu.

Osemindvajsetletnik iz Sankt Petersburga je nase opozoril že leta 2017, ko je bil v Minsku tretji na evropskem prvenstvu v standardnem šahu. Istega leta je v Savdski Arabiji osvojil še srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v pospešenem šahu.

»V Uzbekistanu je nastopila praktično vsa svetovna elita, med 202 igralci z 44 držav je bilo kar 136 velemojstrov. Fedosejev je s svojim dosežkom ponovno dokazal, da spada med najboljše šahiste na svetu,« so zapisali pri Šahovski zvezi Slovenije.

Starejše novice