Foto: Facebook profil NK Olimpija
STA
Čet, 9.9.2021 18:13
V 75. letu starosti je umrl Danilo Popivoda, je na družbenih omrežjih potrdil nogometni klub Olimpija.

Nekdanji odlični napadalec Ljubljančanov je za jugoslovansko reprezentanco odigral 20 tekem in bil član izbrane vrste na  svetovnem prvenstvu leta 1974.

»Pretresen sem,« so bile uvodne besede Popivodinega dolgoletnega klubskega in reprezentančnega soigralca Braneta Oblaka.

»Na Danila me vežejo zelo lepi spomini. Skoraj dve leti sva bila sostanovalca na reprezentančnih pripravah, veliko časa sva skupaj preživela predvsem na ameriški turneji. Bil je malce bojazljive narave in preveč previden, to je morda edina stvar, ki me je pri njem malce motila. V zadnjih letih se nisva veliko videla, nazadnje sva se srečala na enem nogometnem dogodku lani v Radomljah,« je o Popivodi dejal legendarni Brane Oblak.

Popivoda se je rodil v Lovćenacu v Srbiji. Za člansko ekipo Olimpije pa je debitiral pred skoraj natanko 56 leti, od takrat pa je v dresu zeleno-belih zbral 261 tekem in dosegel 66 zadetkov, po poročanju statističnega Twitter profila Opta Žabar.

Uspešna reprezentančna kariera v času Jugoslavije

Leta 1975 se je preselil v Nemčijo, kjer je igral za Eintracht iz Braunschweiga. V Nemčiji je na 129 tekmah dosegel 30 golov. Nato se je vrnil k Olimpiji in tam leta 1982 odigral poslovilno tekmo.

Za Popivodo je tudi uspešna reprezentančna kariera v dresu Jugoslavije. Skupaj z Branetom Oblakom je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu leta 1974 v takratni Zahodni Nemčiji ter na evropskem prvenstvu leta 1976, ki ga je gostila Jugoslavija. Za izbrano vrsto nekdanje skupne države je skupaj zbral 20 nastopov in dosegel pet golov.

Kasneje je deloval tudi kot nogometni trener, pod okriljem Nogometne zveze Slovenije pa je bil med letoma 1998 in 2002 pomočnik selektorja Srečka Katanca. Slovenija je takrat leta 2000 nastopila na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem, dve leti kasneje pa še na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji.

Starejše novice