STA
Sre, 19.6.2024 08:24
Telemach Slovenija je včeraj z družbo Garnol sklenil pogodbo, skladno s katero namerava pridobiti najmanj 98,06-odstotni delež v telekomunikacijskem operaterju T-2.

Z nameravanim odkupom s strani Telemacha Slovenija se bo T-2 verjetno izognil stečaju, za katerega je zahtevo podal Slovenski državni holding (SDH). Ljubljansko okrožno sodišče je narok za začetek postopka razpisalo za ta četrtek.

Po opravljenem skrbnem pregledu nameravata družbi v prihodnjih tednih podpisati pogodbo o nakupu poslovnih deležev, so včeraj sporočili iz Telemacha.

Naložba bo prinesla koristi končnim kupcem in slovenskemu gospodarstvu

Po podpisu pogodbe z Garnolom, katerega ustanovitelj je Jurij Krč, sicer prokurist in lastnik T-2, o nakupu poslovnih deležev v T-2, bo moral Telemach Slovenija pridobiti še soglasja pristojnih regulatorjev.

Kot so navedli v Telemachu, bi jim prevzem T-2 zagotovil nadaljnji razvoj in širše omrežje ter omogočil učinkovitejše vlaganje v sodobne tehnologije, vrhunske izdelke in uporabniško izkušnjo. 

»Nameravana naložba prinaša znatne koristi tako končnim kupcem kot slovenskemu gospodarstvu v celoti,« so zapisali v sporočilu, ki so ga posredovali včeraj pozno zvečer.

Predsednik uprave Telemacha Slovenija Tomislav Čizmić je ob tem povedal, da bodo z združitvijo podjetij povečali obseg za nadaljnje vlaganje v mobilno in fiksno telekomunikacijsko infrastrukturo, raznolike vsebine, vrhunske tehnologije, inovativne produkte in storitve, kar bo privedlo do večjega zadovoljstva uporabnikov. 

»Prepričani smo, da je konsolidacija nujna za ohranjanje konkurenčnosti na slovenskem trgu ter za spodbujanje digitalizacije in povezljivosti, kar v končni fazi krepi slovensko gospodarstvo,« je dodal.

Jurij Krč je medtem spomnil, da je T-2 v zadnjih 20 letih oblikoval lokalni trg telekomunikacij in postal pomemben člen slovenskega telekomunikacijskega trga. 

»Da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja, je prišlo do poslovne odločitve, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja. S Telemachom Slovenija, ki je del skupine United Group, bomo skupaj s strankami, zaposlenimi in poslovnimi partnerji med drugim deležni tudi ugodnosti in prednosti delovanja v okviru mednarodne skupine,« je navedel Krč.

Izogib stečaju in dolgovi do Slovenskega državnega holdinga

Kot omenjeno, se bo T-2 s tem verjetno izognil stečaju, ki ga zahteva SDH. Ta trdi, da mu družba dolguje vsaj 65 milijonov evrov iz naslova posojila bank leta 2007 v višini 120 milijonov evrov takratnima lastnikoma T-2, holdingoma Zvon 1 in Zvon 2, za izgradnjo optičnega omrežja. 

Krč medtem trdi, da SDH zlorablja institut stečaja, da bi zakril svoje napake in dosegel prodajo T-2 kot poslovne celote, ker se z zastavljenim premoženjem ne more poplačati.

T-2 lani s 5,9 milijona čistega dobička

T-2 je lani zabeležil 115,6 milijona evrov prihodkov in 5,9 milijona evrov čistega dobička. Ima 360.000 uporabnikov, od tega 200.000 na mobilnem in 160.000 na fiksnem omrežju. 

Po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS ima pri mobilni telefoniji sedemodstotni, pri širokopasovnem dostopu do interneta 21,9-odstotni in pri IP TV 32,7-odstotni tržni delež.

Starejše novice