Novinarska konferenca Generalne policijske uprave in Policijske uprave Ljubljana (foto: Bobo)
Ljubljanainfo
Pon, 20.11.2023 15:11
9. novembra so opravili osem hišnih preiskav, pri katerih so zasegli 40 elektronskih naprav in drugih nosilcev elektronskih podatkov.

Zaključena je operacija Mozaik 2023 – obširna mednarodna kriminalistična preiskava s področja spolnih zlorab otrok prek interneta, ki je trajala od 6. do 17. novembra.

Kot se je izkazalo, je več slovenskih državljanov prek internetnih omrežij pridobivalo in razširjalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabljene otroke.

»Ugotovljeno je bilo, da gre za več kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo mladoletnih oseb. Na slikovnih in videodatotekah so prikazane mladoletne osebe, ki jih spolno zlorabljajo odrasle osebe, in mladoletne osebe, ki so na posnetku gole.«

Med žrtvami ni slovenskih otrok, niti niso osumljenci gradivo, ki je bilo predmet preiskave, izdelali sami. Prav tako niso fizično zlorabljali otrok. Pet osumljencev je za gradivo spolnih zlorab plačevalo s kriptovalutami, delovali pa so tudi na tako imenovanem temnem spletu.

»Preiskava in identifikacija osumljenih slovenskih državljanov, ki so razširjali in si pridobili tovrstno gradivo, je potekala v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in korporacijami, ki imajo v lasti družbena omrežja, v sodelovanju z Europolom in podjetji, ki se ukvarjajo s kriptovalutami oziroma s kriptoborzami.«

Na podlagi vseh pridobljenih podatkov so kriminalisti identificirali osem osumljencev, slovenskih državljanov z območij policijskih uprav Ljubljane, Kranja, Kopra in Novega mesta. 

9. novembra so opravili osem hišnih preiskav, pri katerih so zasegli 40 elektronskih naprav in drugih nosilcev elektronskih podatkov. 

Pri preiskavah je sodelovalo 41 kriminalistov in policistov.

»Preiskava pa se s tem še ni zaključila, saj bodo kriminalisti v nadaljevanju opravili zavarovanje in preiskavo vseh zaseženih naprav in podatkov, po končani preiskavi pa bodo o ugotovitvah obvestili pristojna državna tožilstva.

Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do osem let.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice