Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sre, 8.2.2023 11:30
Ali veste, po katerem čtivu najraje posegamo Slovenci?

Sodeč po raziskavi World Reading Habits iz leta 2021 smo Evropejci največji knjižni molji na svetu in vsak dan porabimo vsaj eno uro za branje. Največ bralcev naj bi bilo na Finskem, Poljskem in Estoniji, še več, skoraj 17 odstotkov Fincev celo pravi, da je branje njihova najljubša zabava.

Podatkov za Slovenijo raziskava sicer ne razkriva, a podatki Javne agencije za knjigo iz leta 2019 so vse prej kot spodbudni, saj kažejo, da vsak dan bere knjige le devet odstotkov državljanov, kar polovica vprašanih pa bere samo, če jih v to »prisili« služba ali študij.

Bralne navade Slovencev

Obdobje pandemije je sicer številnim pomagalo na novo odkriti ljubezen do knjig, raziskava, ki je bila leta 2021 opravljena pri Repozitoriju Univerze v Ljubljani, pa kaže, da so bralci ‒ večinoma študentje in ženske srednjih let ‒ večinoma posegali po leposlovju. 

Tudi sodeč po drugih (svetovnih) raziskavah se na »bralnem« vrhu leposlovja nahajajo romantika, fantazija in znanstvena fantastika.

Če primerjamo, najdemo te zvrsti tudi na največjem slovenskem oglasniku bolha.com, kjer je kategorija Knjige, revije in stripi na drugem mestu po številu oglasov med vsemi kategorijami in v kateri je trenutno aktivnih kar 250.278 oglasov.

Originalne Prešernove poezije za 1225 evrov

Na bolha.com lahko pridejo na svoj račun tudi vsi ljubitelji antikvarnih knjig, ki jih je skoraj 15.000. Zbiratelji knjig posebej cenijo prve izdaje, ker so najbolj avtentične, med drugim tudi zato, ker je avtor (večinoma) bolj vpet v postopek »rojstva« knjige.

Med številnimi deli, ki jih je mogoče dobiti na spletnem oglasniku, je tudi originalna prva ilustrirana različica Prešernovih Poezij, ki velja za izjemno redkost, saj jih je na trgu le 500. 

Razcvet priljubljenosti stripov

Že omenjena raziskava World Reading Habits iz leta 2021 pa nam zatrjuje, da se je najbolj povečalo zanimanje za stripe, in to za neverjetnih 146 odstotkov.  

Priljubljenost stripov pa se kaže tudi pri nas, na že omenjenem spletnem oglasniku je med oglasi več kot 2400 stripov. Veliko zanimanja je za kultni strip Alan Ford, ki sta ga leta 1969 ustvarila risar Magnus in pisec Max Bunker.

Stripi Alana Forda so bili zelo popularni v Jugoslaviji, ikonični strip pa je imel tudi velik vpliv na vsakdanji jezik, način humorja in pop kulturo na tem območju.

Prešernova nagrajenka Svetlana Makarovič

Med avtorji številnih knjig je na spletnem oglasniku možno zaslediti tudi obsežen opus pisateljice in pesnice Svetlane Makarovič, ki je znana kot avtorica tako mladinskih kot del za odrasle ‒ za njene knjige se pojavi kar 250 oglasov

Svetlana Makarovič drugače velja za eno najbolj branih avtoric pri nas, kar je razvidno tudi iz podatka na Cobissu: lani je bila tretja najbolj izposojana pisateljica v slovenskih knjižnicah. 
 

Starejše novice