Patricija Fašalek
Tor, 27.9.2022 16:00
Gradnja Spektre, najvišje stanovanjske stolpnice pri nas, se je začela pred dobrim letom dni, 21. junija 2021.

Impozantna stavba, ki trenutno vsak dan dobiva nove dele fasade, bo najvišja stanovanjska stolpnica v Ljubljani in Sloveniji. Pogled iz 21. nadstropja se razprostira na Karavanke in Kamniške Alpe, nudi pa seveda tudi dober pregled nad celotno Ljubljano.

»Za nami je zelo naporno leto. Ta projekt smo zasnovali leta 2018 in komaj smo čakali, da pričnemo z delom. Ne glede na to, da so za nami težki časi, smo dosegli velik uspeh, ker smo končali z gradbenimi deli in nadaljujemo z obrtniškimi deli,« je o poteku gradnje sporočila Anđela Nikolić, vodja projekta Spektra.

Fasada, ki se spreminja glede na vreme

Zlata dvojčka, kakor sta dobila ime zaradi barve svoje fasade, bosta stanovalcem ponujala najvišjo kakovost bivanja na višini do 85 metrov. Imela bosta 208 sodobnih stanovanj z zasebnim zelenim parkom in fitnesom, pod stanovanji pa se bo nahajala garaža.

»Zlata barva fasade zaznamuje območje, ki se zelo pospešeno razvija. Izbrali smo barvo s karakterjem: zunanji sloj fasade bo različno viden v različnih delih dneva in v različnih okoliščinah. Na modrem nebu bo stolpnica zlato rumena, v oblačnem vremenu pa bakrena,« je izbiro barve razložil Boris Matić iz arhitekturnega biroja Scapelab, ki sodeluje pri projektu.

Stropi stanovanj bodo 280 centimetrov visoki, zastekljene zunanje stene pa bodo ponujale panoramski razgled iz vseh enot. Stanovanja so velika od 22 do 114 kvadratnih metrov.

Dražje kot predvideno

Cene se razlikujejo glede na nadstropje. Stanovanja so za 10 odstotkov dražja od prvotno predvidene cene, saj so se tekom gradnje močno podražili delovni materiali. 

»Celotne cene investicije še ni mogoče določiti, se je pa celotna gradnja stavbe podražila za približno 35 odstotkov,« je situacijo komentirala Nikolić.

Najdražje stanovanje se nahaja v 21. nadstropju in znaša okoli 700.000 evrov za približno 114 kvadratnih metrov. 

Trenutno je prodanih 55 odstotkov stanovanj. Predvidevajo, da bo vselitev možna že do konca poletja 2023

Starejše novice