Zoran Janković in Nina Kobler (foto: Žiga Lovšin)
Ljubljanainfo
Pon, 20.5.2024 15:13
Tam se je zbralo več kot 300 ljudi.

Člani Društva za pljučno hipertenzijo Slovenijo so minuli petek na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravili dogodek Vsak vdih šteje, na katerem so mimoidoče ozaveščali o bolezni pljučni hipertenziji in njenih simptomih. Stojnico na Prešernovem trgu je obiskalo več kot 300 ljudi.

»Ljubljanski dogodek je del obsežne kampanje Prepoznajmo pljučno hipertenzijo, ki jo že ves maj vodimo v društvu. Ključni namen vseh naših aktivnosti je razširiti zavedanje o obstoju te bolezni in povečati možnosti, da bolniki do ustreznega zdravljenja pridejo v čim bolj zgodnji fazi bolezni,« je pojasnila predsednica Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije Tadeja Ravnik.

Tadeja Ravnik, Zoran Janković, Nina Kobler (foto: Žiga Lovšin)

Pljučna hipertenzija je bolezen, ki prizadene pljuča in srce. O bolezni govorimo takrat, ko je invazivno izmerjen srednji tlak v pljučni arteriji višji od 20 mmHg. Nastane lahko zaradi številnih vzrokov, vsem pa je skupno, da vodijo do zoženja ali zamašitve pljučnih arterij. To pomeni, da srce kri črpa proti precej večjemu pritisku oziroma uporu kot v normalnih pogojih.

»Simptome, ki spremljajo pljučno hipertenzijo, zlahka pripišemo tudi marsikateri drugi bolj pogosti bolezni, kot je sta na primer astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB). Pogosto se tako zgodi, da diagnosticiranje pljučne hipertenzije traja tudi več let, saj je pljučna hipertenzija tudi med osebnimi zdravniki relativno slabo poznana. Dolga doba od pojavitve simptomov do uvedenega ustreznega podpornega zdravljenja pa lahko močno vpliva na sam potek in napredovanje bolezni,« je še povedala Ravnik.

V prilagojenem šest-minutnem testu hoje s slamicami, ki pokaže, kako je dihati s pljuči bolnika, se je preizkusila polovica obiskovalcev. Brez sape so ostali tudi paraolimpijka Lena Gabršček, športni novinar Anže Bašelj, stand up komedijantka Ana Maria Mitić in nekdanji tekmovalec šova MasterChef Gašper Kramar.  

»Res zanimiv preizkus. Največjo krizo sem imela na začetku hoje, ker nisem bila navajena tega občutka, da enostavno ni zraka. Kot da bi me zgrabila panika. Potem sem poskusila dihati bolj počasi in res globoko vdihniti. Skozi celoten test hoje tudi nisem mogla povsem izdihniti zraka iz pljuč in sem bila zato čedalje bolj zadihana.  Si težko predstavljam, da bi človek lahko bil športno aktiven na neki vrhunski ravni s takšno boleznijo,« osebno izkušnjo šest-minutnega testa hoje povzema Lena Gabršček, paraolimpijka in kapetanka reprezentance v odbojki sede na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu.

»Res je izredno težko. Največje izzive sem imel z vdihom zraka v pljuča. In če pomislim, da smo tukaj na poligonu hodili po ravnem in le nekaj minut … kako težko mora biti bolnikom pri kakšnih aktivnostih, hoji v hrib… Jaz sem že po teh nekaj minutah popolnoma izgubil občutek za pravilno dihanje,« izkušnjo opisuje športni novinar na RTV Slovenija in napovedovalec Anže Bašelj.

»Zelo je težko je dihati. Res je popolnoma drugačen občutek in sedaj morda nekoliko bolj razumem ljudi, ki se soočajo s to boleznijo. Zanimiva izkušnja, zagotovo,« šest-minutni test hoje povzema Gašper Kramar, spletni vplivnež in nekdanji tekmovalec šova MasterChef.

»Zelo sem hvaležna za svoja zdrava pljuča, ki so mi omogoča, da sem test naredila brez večjih težav. Verjamem pa, da nimajo vsi te sreče. Zato se mi res zdi pomembno, da se ozavestimo o pljučni hipertenziji,« izpostavlja stand up komedijantka in voditeljica Ana Maria Mitič.

Anže Bašelj (foto: Žiga Lovšin)
Lena Garšček (foto: Žiga Lovšin)
Gašper Kramar, Klara Čampa in Tadeja Ravnik(foto: Žiga Lovšin)
Ana Maria Mitić (foto: Žiga Lovšin)

Dogodek Vsak vdih šteje je obiskal tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

»Vse kar je v korist zdravju na občini močno podpiramo. Predvsem takšne ozaveščevalne dogodke radi gostimo tudi na Prešernovem trgu. Smo se pa s člani društva pogovarjali, da bi vse podobne ozaveščevalne akcije, tudi z drugimi akterji, združili v en dan tukaj na Prešernovem trgu,« je ob obisku stojnice Društva za pljučno hipertenzijo povedal ljubljanski župan.

»Idejo zagotovo podpiramo tudi v društvu. Z veseljem se odzovemo in sodelujemo pri širši kampanji. Prav je, da takšne koristne informacije pridejo do čim več ljudi. Tudi zato se pri svojem delu in ozaveščanju že sedaj povezujemo z drugimi podobnimi društvi, ki so na tak ali drugačen način povezani tudi s pljučno hipertenzijo,« dodaja predsednica društva Tadeja Ravnik.

Starejše novice