Ljubljanainfo
Pon, 22.1.2024 10:03
Univerzitetni klinični center opozarja na smrtno nevarnost - še posebej za starejše. Prišlo je do »epidemije poškodb«, operacijske dvorane obratujejo 24 ur dnevno.

Ponarodeli »vic« o državnih in mestnih službah, ki jih vsako zimo znova presenetijo snežne padavine in poledenela cestišča, že zdavnaj ne bi bil več smešen - če ne bi bil tako zelo resničen.

Širom Slovenije, še posebej pa v Ljubljani, so se minuli konec tedna po petkovem obilnem sneženju oglašali občani, ki jih je hudo zmotila pasivnost mestnih oblasti, zadolženih za vzdrževanje varnosti na cestišču. 

Spodaj si lahko ogledate »reportaže s terena«.

UKC opozarjal, operacijska dvorana vseeno obratovala 24 ur

Na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so pozivali k skrajni previdnosti pri sprehodih, še posebej starejšo populacijo. 

»Če je le mogoče, naj starejši ostanejo doma, saj je zanje ob nizkih temperaturah, ko so tla nepredvidljiva, vsak padec lahko usoden,« so opozorili.  

Izpostavili so, da v urgentnih ambulantah UKC Ljubljana kljub zdravniški stavki delo poteka brez omejitev. 

»Stanje se trudimo obvladovati, zagotovo pa kljub izjemnemu trudu ne bomo mogli nositi celotnega bremena zdravstva, če bolniki ne bodo prejeli pravočasnega zdravljenja tudi na primarni in sekundarni ravni,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kljub temu pa so na žalost imeli ogromno dela. Že v soboto in nedeljo so operirali več bolnikov zaradi zlomov ob padcih zaradi vremenskih razmer, na operacijo pa jih čaka še zagotovo 60, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman. »To je bil izjemen vikend,« je ocenil in dejal, da je operacijska dvorana delovala »tako rekoč 24 ur«.

Zagotovil je, da se bodo potrudili za vse bolnike, ki še čakajo na operacijo. Čakali bodo sicer po njegovih besedah predolgo.

»Ampak to ne zaradi nas, ki stavkamo, ampak zaradi resursov, ker nimamo operacijskih dvoran in nimamo osebja za to. Bomo pa delali tudi popoldne, tudi ponoči, kolikor bomo lahko,« je dodal.  

Med poškodbami po njegovih navedbah prevladujejo zlomi. Veliko je bilo zlomljenih kolkov, kar je pogosto predvsem pri starejših, pa sicer tipičnih poškodb pri padcih, kot so poškodbe gležnja, goleni, komolca, zapestja, tudi hrbtenice. Dokler se ne bo ogrelo, teh padcev ne bo konec, je še ocenil Cimerman.

Komentarji (2)

Ivi Bohorč (ni preverjeno)

Ja ja naategancija

LjubljančankaMaja (ni preverjeno)

No, danes je torek, sneg in led se še kar držita, pravtako pločniki in izvoz/uvoz na obvoznico v Novi Jaršah še vedno niso bili deležni konkretnejšega čiščenja. Še dobro, da je pot do/iz obvoznice tako prometna, da so vozniki zvozili vsaj to pot, motijo samo bele zaplate, ki prekrivajo črte. Žal kolesarji in pešci nimajo te sreče, saj je npr. kolesarska steza trenutno prenevarna še celo za najbolj adrenalina željne gorske kolesarje, o stanju na pločnikih pa rajši ne bom izgubljala besed.

Starejše novice