Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 25.5.2024 05:00
Vožnjo z mestnim avtobusom je treba plačati takoj po vstopu z validacijo kartice. Na vsakem avtobusu sta dva validatorja.

Vstop na avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) je mogoče le pri prvih vratih pri vozniku. Potniki vožnjo plačajo takoj po vstopu, in sicer s pomočjo validatorja. Na vsakem avtobusu sta dva: prvi je pri vozniku, drugi nad prvimi kolesi avtobusa.

Validacija je obvezna.

Dolžnost voznika avtobusa pa je, da preveri vozovnice ob vstopu potnikov, so nam pojasnili na LPP.

»Voznik je zadolžen, da izvaja nadzor nad plačilom vožnje in validiranjem. Če potnik ne plača prevoza ali se ne validira, ga voznik na to opozori.«

Vozniki si pri tem lahko pomagajo s tehnologijo.

»Imajo namenske zaslone, ki prikažejo informacije o validaciji vozovnic, kar jim omogoča lažje spremljanje stanja in opozarjanje potnikov, če je to potrebno.«

Če oseba voznine ne plača oziroma se ne validira, je v pristojnosti kontrolne službe LPP in mestnega inšpektorata.

Če inšpekcija na avtobusu ugotovi, da se nekdo ni validiral, posledic za voznika avtobusa ni, so nam še povedali na LPP.

Zvočni in svetlobni signali validatorja

ZELENA KLJUKICA - Uspešna validacija je potrjena z zvočnim signalom in zeleno kljukico levo zgoraj. Oba signala se aktivirata tudi ob validaciji pri prestopu.
RUMENA UTRIPAJOČA LUČKA - Rumena utripajoča lučka na sredini pomeni, da sistem deluje in čaka na validacijo.
RDEČ KRIŽEC - Na neveljavno kartico opozorita rdeč križec desno zgoraj in zvočni signal.
RDEČA LUČKA - Rdeča lučka na sredini opozarja na napako ali okvaro sistema.

Komentarji (5)

Slo1964 (ni preverjeno)

LPP, če je voznikova dolžnost, da kontrolira vozovnice ste gnilo podjetje. Voznikova dolžnost je da vozi. On ni sprevodnik. Za to imate kontrolorje. Na vsaki postaji mora biti Urbanomat. Ali pa vsaj na nasprotni postaji da si lahko napolniš kartico. Dokler tega ne uredite ste gnilo podjetje. Ne mi težit če niste opremljeni tako kot treba. Tudi šofer mi jima kaj težit če nimam karte. Ni čudno da jih potem dobi po gobcu. Zrihtajte stvari tako kot se spodobi.

Koki (ni preverjeno)

Se strinjam.

Koki (ni preverjeno)

Najlažje je soferju krivdo naprtit. Res ste dobri delodajalci tale LPP.

Nikoslow (ni preverjeno)

Kako pa voznik avtobusa kontrolira ali se je nekdo validiral na deugem validatorju, ki je par metrov za njim?

Čar (ni preverjeno)

Vsa ta pravila so bedasta in maloumna. Že to je glupo, da se vstopa le pri vozniku, čeprav sta validatorja 2. Vedno so nepotrebni zastoji pri vstopnih vratih, ki še bolj podaljšujejo potovalni čas. In naj dajo voznikom mir s preverjanjem plačevanja z Urbanami, ker s tem še bolj upočasnjujejo vse skupaj. Vozniki imajo več kot dovolj drugega dela. Pa ta pravila in 'smernice' si res zmišljuje nek bebec ki želi neučinkovit, stresen in nevaren javni prevoz!

Starejše novice