Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Pon, 22.5.2023 09:54
V Krajinskem parku Ljubljansko barje se je začel lov na nutrije. Kot pravijo strokovnjaki, se je ta vrsta glodalcev preveč namnožila in povzroča škodo.

Veliko pa se jih s pobijanjem nutrij ne strinja, na spletu se je pojavila tudi peticija proti pobijanju nutrij.

»Obstajajo tudi druge rešitve. Takšne živolovke so v Trstu uporabili za odlov nutrij, ki so bile nato sterilizirane oziroma kastrirane in se je tako omejilo razmnoževanje. Planet si je treba deliti, ni le naš. Mi le sobivati ne znamo,« pozivajo v peticiji. 

Po poročanju N1 so nutrije sicer nedavno poškodovale plavajoče turistične hiške na Ljubljanici, to pa ni razlog za lov nanje, poudarjajo pristojni. 

V Krajinskem parku Ljubljansko barje opozarjajo, da nutrija s svojo prisotnostjo, pojavnostjo in širjenjem ogroža ekosisteme in avtohtone rastlinske in živalske vrste, ki živijo na istem območju.

»Konkretno število nutrij na naših tleh danes ni znano, trend rasti pa kaže, da se je v zadnjem desetletju število nutrij podvojilo, če ne potrojilo. Zaskrbljujoč pa je predvsem njen disperzijski potencial, saj osvaja vedno nova območja. Redni lovski napor preprosto ne zadošča več,« je o širjenju teh glodalcev za N1 povedal Matija Stergar z Zavoda za gozdove Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato izdalo izredno odločbo, po kateri bodo na območju ljubljanskega barja v sodelovanju z lokalnimi lovskimi družinami začeli izvajati naravovarstveni ukrep odstranitve nutrije iz naravnega okolja. 

Tudi na Facebooku pa se vrstijo pozivi, ki odločitvi odločno nasprotujejo: 

V zvezi z odstranitvijo nutrij smo se tudi obrnili na Zavod za gozdove Slovenije po dodatna pojasnila, njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice