Zapirajo oddelke v tistih vrtcih, kjer je manjši vpis ali pa so manj primerni prostorski pog zapirajo oddelke v tistih vrtcih, kjer je manjši vpis ali pa so manj primerni prostorski pogoji , na primer oddelki vrtcev v blokih.
Ljubljanainfo
Sre, 20.3.2024 07:00
Postopoma zapirajo oddelke v tistih vrtcih, kjer je manjši vpis ali pa so manj primerni prostorski pogoji, na primer oddelki vrtcev v blokih.

V šolskem letu 2023/2024 deluje 23 javnih vrtcev s 769 oddelki, v katere je vključenih 12.918 otrok. Čeprav smo dolga leta poslušali, kako ni dovolj prostora v javnih vrtcih, da nekateri otroci ostanejo zunaj sistema javnih vrtcev, zanje pa starši nato najemajo varuške ali jih vpisujejo v zasebne vrtce, pa se je trend zdaj obrnil, so nam pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

»Prizadevanja primarno usmerjamo v kakovostno javno mrežo vrtcev, zato že od leta 2014 v Ljubljani zagotavljamo vsem staršem javni vrtec v spomladanskih mesecih, če izpolnjujejo pogoje: stalno prebivališče in stalnost bivanja v MOL 15 mesecev, starostni pogoj 11 mesecev s 1. septembrom ter izbiro kamorkoli.«

Zagotovili dodatnih 3000 mest

V zadnjih letih so se namreč v Ljubljani soočali z nenehno rastjo potreb po prostih mestih v vrtcih, zato so z obsežnimi investicijami – z novogradnjami, rekonstrukcijami in adaptacijami v letih 2006–2023 vzpostavili več kot 3000 prostih mest.

»S tem smo vključenost otrok v javne vrtce povečali na 95,9 odstotka, kar je visoko nad državnim povprečjem (84,6 odstotka) in visoko med evropskimi mesti.«

V zadnjih letih so v Ljubljani zagovotili dodatnih 3000 mest v javnih vrtcih.

Zmanjšanje rodnosti in zapiranje oddelkov

Če so v obdobju od leta 2006 do leta 2018 stalno povečevali število oddelkov v vrtcih s prizidavami in adaptacijami vrtcih in šolskih prostorih ter drugih prostorih Mestne občine Ljubljana, se je z manjšanjem rodnosti ta trend v zadnjem obdobju obrnil, zato postopoma zapirajo oddelke v tistih vrtcih, kjer je manjši vpis ali pa so manj primerni prostorski pogoji, na primer oddelki vrtcev v blokih.

»Skupaj z vrtci zato skrbno in gospodarno organiziramo oddelke v vsakem posameznem šolskem letu, pri tem upoštevamo predpisane normative in standarde ter optimalno organizacijo oddelkov po starostnih obdobjih.«

Starejše novice