Na Mestni občini Ljubljana si že vrsto let prizadevajo degradirano območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog, javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov.

Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, so bili v zadnjih dneh seznanjeni, da je Rog prazen. Tako so z današnjim dnem objekt, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana, prevzeli v posest. A že od zgodnjih jutranjih ur se pred Rogom zbirajo posamezniki, ki želijo začetek gradbenih del zaustaviti. Ker prihaja do uporov, so policisti uporabili solzivec. 
 

Več let trajajoča saga

Junija leta 2016 je MOL začela z z obnovitvenimi deli, ki so bila zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Tri leta kasneje, junija 2019, so želeli izvesti klančino, vendar so tudi takrat začasni uporabniki uničili gradbišče na zunanjem območju zidu tovarne. Z deli žal tudi takrat nismo mogli nadaljevati, pojasnjujejo MOL-u. 

Kot je znano, je na sodišču potekal spor z osmimi začasnimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist MOL-a. Zoper dva dolžnika je sklep o izvršbi pravnomočen, za ostalih šest pa je sodišče ugotovilo, da so zapustili Rog.

"Ves čas smo prek različnih institucij in služb, od inšpekcij, redarstva, do policije,  spremljali dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog, vseskozi so nas o tem kritično obveščali tudi zelo nezadovoljni okoliški stanovalci."
 

V roku dveh let bo Ljubljana dobila novo kreativno stičišče

Danes zjutraj so začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno. Opremo in druge predmete, ki niso last MOL-a, so komisijsko popisali in shranili v skladišču. 

V roku enega meseca bo objavljen razpis za izvajalca obnovitvenih del, v roku dveh let pa bo dokončan nov Center Rog. 

"Verjamemo in upamo, da je danes začetek dolgo pričakovane prenove območja, ki je bilo ves ta čas ne samo moteče za okoliške prebivalce, temveč predstavlja tudi resno ekološko grožnjo zaradi ostankov galvanskih bazenov s težkimi kovinami ter statične in požarne ogroženosti stavb. Z revitalizacijo in urejanjem tega območja bomo pridobili novo ustvarjalno stičišče ter povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna. Center Rog bo zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8.000 kvadratnih metrov novih sodobnih produkcijskih površinah."

Ljubljanski mestni svetniki so pred dnevi potrdili 34 milijonov evrov višji rebalans proračuna, od tega sta predvidena tudi dva milijona evrov za projekt obnove Roga.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice