Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 6.8.2021 06:58
V pogovoru s tantričnim maserjem Aleksandrom Lahom smo govorili o tantrični masaži, spolnih frustracijah in seksu nasploh.

»Zase pravim, da sem prevajalec že od mladih let,« začne pogovor tantrični maser Aleksander Lah. Čeprav sedaj njegovo delo temelji na telesnem človeškem stiku, je doštudiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko.

»Najprej sem prevajal iz računalniškega v človeški jezik in obratno,« razlaga. Po dokončanem študiju se je usmeril v simultano in konsekutivno prevajanje iz angleškega jezika na dogodkih, kar počne še danes, a bolj redko.

Zdaj se je usmeril v prevajanje med srcem, glavo in spolnimi organi.

Razumeti sebe

Komunikacija med srcem, glavo in spolnimi organi je, po besedah Laha, težava, s katero se soočamo vsi. Pomembno je, da komunikacijo poskušamo vzpostaviti, saj ta blagodejno vpliva tudi na naše počutje in razpoloženje.

»Iskanje te komunikacije je človeški izziv, ki ob reševanju prinaša mir in zadovoljstvo,« pojasnjuje Lah.

Ker mnogi ljudje pri iskanju te komunikacije potrebujejo pomoč, je že leta 2015 odprl salon, v katerem pomaga ženskam, da se osvobodijo svojih spolnih blokad. Za moške izvaja delavnice o spolnosti, za pare pa delavnice tantrične masaže.

»Večinoma na tantrično masažo prihajajo ženske, ki imajo idejo, da je z njimi nekaj narobe. Menijo, da so zablokirane – njihovo telo se ne odziva, kot bi same želele – ne doživijo orgazma. Na seansi pa se pogosto pokaže, da je z njihovim telesom vse v redu, le da ne delajo prav z njim,« za Ljubljanainfo razlaga Lah.

Vzeti si čas

Dejstvo je, da smo moški in ženske precej različni, tudi v spolnosti. Moški se vzburijo hitreje, »ženske pa potrebujejo približno 20 do 40 minut, da se njihovo telo odpre in je pripravljeno za globlji stik.«

Zato Lah pojasnjuje, da na ženske močno vpliva tudi mit, ki izvira predvsem iz pornografije: Ženska mora moškega zadovoljiti in biti, kar se da, hitro pripravljena, odprta za spolni odnos. 

Ravno s tantrično masažo pa naj bi se posredovalo sporočilo ženskam, da, če si zanjo nekdo vzame čas, ravna z njo spoštljivo, se telo pogosto odpre samo in vodi do globokih užitkov.

Kako masaža poteka?

Tantrična masaža se zmeraj začne in konča s pogovorom. Lah svoji stranki natančno opiše, kako bo masaža potekala, dogovorita se tudi o mejah: Namreč, ne gre za spolni odnos. Maser ni nikoli povsem nag, stranka pa je na začetku pokrita z rjuho, potem pa se skoraj v popolni temi ob svečah, počasi razgaljuje. 

Maser opisuje, da je pomembno tudi, da sprejmeta tudi dogovor, da vsakič, kadar se stranka ne počuti več prijetno, to pove in ne poskuša »potrpeti«.

»Podzavestno smo navajeni 'ne komplicirati', požirati stvari, potrpeti … To ni prav in to ni nekaj, čemur je ta masaža namenjena,« pojasnjuje Lah.

Po pogovoru in razčiščenih motivih in mejah, se zgodi masaža. Na začetku masaža poteka z dotiki hrbta in cele zadnje strani telesa, ki dajejo občutek prijetnosti in varnosti. Nato se stranka obrne za masažo trebuha, počasi po tem pa sledi masaža prsi. Če se stranka počuti dovolj varno, se nato zgodi stimulacija spolnih predelov. 

Ali smem tako uživati?

Tantrični maser opisuje, da si ženske pogosto sploh ne dovolijo uživati brez občutka krivde: »Notranjega cenzorja za moralo je težko pretentati. Največ, kar pa lahko ženska naredi zase, pa je, da si dovoli uživati

Pomembno pa je tudi, da v tem smislu, ne zasleduje orgazma. Tudi na tantrično masažo naj ženske ne bi hodile zgolj zato, da doživijo orgazem. 

»Orgazem je subtilna stvar. Ženska ga pod pritiskom ne more doživeti. Orgazem je najlažje doživeti tako, da ga ignoriraš. Preprosto, ženska si mora dovoliti čutiti, kar pač čuti. Tantrična masaža je namenjena temu, da si ženska dovoli iskreno čutiti telo. Ja, pogosto ob tantrični masaži, ženske doživijo tudi orgazem, zaporedje orgazmov, nore izkušnje … Včasih pa tantrična masaža prinese tudi čutenje bolečine, starih travm, spominov …« opisuje Lah.

Zlorabe

Tantrična masaža naj bi mnogim ženskam pomagala tudi iti skozi zlorabe, spet začutiti svoje telo po travmatični izkušnji. 

»Velik poudarek dajem na to, da je stranka z mano v varnem prostoru. Ne dirkava za orgazmi, ampak se soočava z občutki. Varnost je pomembnejša kot stimulacija in užitek. Pogosto seansa mineva v objemanju, v počasnih gibih. Zgodi se tudi, da ženska s travmatično izkušnjo ob seansi do mene začuti bes, gnus, podoživi travmo. Tudi to si mora dovoliti čutiti, tega ne vzamem osebno. Ti občutki se morajo transformirati in ozdraviti,« opisuje Lah in razlaga, da pri tantrični masaži se ne gre za skrivanja svojih nevšečnosti, temveč za osvoboditev in sprejemanje teh.

Kaj lahko za osvoboditev spolnih frustracij naredimo sami?

Glavna stvar pri osvoboditvi spolnih frustracij je po besedah Laha, zmožnost, da gre ženska iz glave v telo, v srce. To se lahko zgodi tudi preko plesa, iskrenega pogovora …

»Največja ovira pri seksu je namreč neiskrenost. Skrivanje stvari, nepriznavanje neprijetnosti samem sebi in partnerju,« razlaga Lah.

Lah pravi, da imamo ženske tukaj veliko prednost. Namreč ravno to, da ženska potrebuje več čustvene povezanosti, sproščenosti …, da lahko doživi orgazem, ji bolj kot moškim odpira možnost do globlje povezave s sočlovekom in samo sabo. »Ženske jasneje čutite, da obstaja več od površinskega orgazma,« opisuje Lah.

»Moški pa pogosto doživijo samo plitki orgazem, globljih pa sploh ne grejo raziskovati,« pove. 

Na vprašanje, ali tukaj tiči razlog, da Lah nudi masažo samo ženskam, odgovori, da razlog tiči v tem, da je masaža tudi zanj intimna stvar: »Tudi jaz čutim seksualno energijo ob tem. Trenutno se ne počutim v redu ob tem, da bi to počel z moškim. Zame je to zelo blizu dejanskemu ljubljenju. Mogoče, da bom to tudi kdaj počel za moške, saj nisem načeloma proti temu, da bi imel moškega ljubimca. Ampak trenutno pač ne čutim želje po tem.«

Tantrične masaže v Sloveniji

V Sloveniji je tudi nekaj ponudnic tantrične masaže za moške. Pri tantrični masaži za moške ne pride do izliva, saj moški namreč z vsakim izlivom izgublja svojo življenjsko energijo, posledica tega je utrujenost, brezvoljnost, pomanjkanje strasti in privlačnosti med partnerjema.

Kljub temu pa je dejstvo, da je ponudnikov in ponudnic tantrične masaže v Sloveniji malo, cene pa segajo v nebo.

Namreč, za 90 minut tantrične masaže pri Lahu, morajo ženske odšteti kar 200 evrov.

Kje pridobiti znanje tantričnega maserja?

Lah je znanje o tantri in tantrični masaži pridobil na delavnici v Ljubljani, kjer sta poučevala učitelja iz Estonije. Nekajkrat je obiskal delavnico in ko je ugotovil, da je našel svoj smisel v tem, se je odpravil po certifikat, licenco za terapevta tantrične masaže v Estonijo.

»Tam sem se nekaj naučil, a največ pa sem se naučil v praksi,« za Ljubljanainfo pove Lah.

Starejše novice