Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 17.1.2022 06:51
Na Gallusovem nabrežju je od leta 2018 postavljena skulptura ribe, ki privabi mnogo pogledov mimoidočih. Kakšna je njena zgodba?

Center Ljubljane že skoraj štiri leta krasi skulptura ribe, ki se nahaja na Gallusovem nabrežju. Postavili so jo tik nad pristanom na Ljubljanici. 

Betonska riba je hkrati skulptura in otroško igralo.

Replika tivolske ribe

Skulptura ribe na Gallusovem nabrežju je replika tivolske ribe, ki v parku Tivoli stoji od leta 1958. 

»Tivolska riba je bila izdelana leta 1958 za otroško igrišče v Tivoliju in je delo arhitekte in kiparke Vladimire Bratuž Furlan, riba na Gallusovem nabrežju pa je bila izdelana na podlagi ideje arhitektov Vesne Vozlič Košir in Mateja Vozliča iz biroja Atelje Vozlič,« za Ljubljanainfo povedo na ljubljanski občini. 

Vladimira Bratuž Furlan je pripadala zadnji generaciji Plečnikovih učencev, veljala pa je za izvrstno kiparko in arhitektko.

Riba na Gallusovem nabrežju.
Tivolska riba.

Predstavlja spomin na otroštvo

»S postavitvijo na Gallusovem nabrežju smo želeli izpostaviti izjemno kakovostno oblikovane urbane prostore v šestdesetih letih,« lokacijo ribe komentirajo pri Mestni občini Ljubljana

Betonska riba pa ima nostalgični pridih. 

»Riba na nabrežju Ljubljanice je postavljena v drug kontekst in nadgrajena z lučmi poudarja reko kot temeljni element mesta in nas povabi, da bi posedali ob njej, hkrati pa predstavlja spomin na otroštvo več generacij Ljubljančank in Ljubljančanov,« za Ljubljanainfo pove ljubljanska občina. 

Priljubljena na socialnih omrežjih

Betonsko ribo mimoidoči radi fotografirajo, še poseben čar pa ima v večernih urah, ko so na njej opazne čisto drobne luči. 

Starejše novice