Zoran Janković in Alenka Bratušek (foto: Bobo)
Ljubljanainfo
Tor, 13.2.2024 16:00
Obe ponudbi sta presegali zagotovljena sredstva.

V začetku meseca je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo obe ponudbi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki bo obsegal gradnjo nadhoda in nove postajne dvorane, zavrnila kot nedopustni in zaključila postopek. 

Ponudbeni ceni sta namreč v obeh prejetih ponudbah presegli naročnikova zagotovljena sredstva za naročilo.

Direkcija sicer višine zagotovljenih sredstev ni razkrila, ker bi to lahko negativno vplivalo na njen poslovni interes pri ponovnem oddajanju naročila.

Ponudbi sta oddala konzorcij SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kolektor Igin, CGP in GH Holding ter VOC Celje. Po poročanju medijev je ponudba konzorcija znašala 260,8 milijona evrov z davkom na dodano vrednost, ponudba VOC Celje pa 295,2 milijona evrov z davkom na dodano vrednost

Direkcija je ob objavi razpisa novembra lani kot ocenjeno vrednost del navedla 136,6 milijona evrov brez davka na dodano vrednost oziroma 166,7 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Le še višje cene

Direkcija je že oznanila, da namerava razpis ponoviti, ljubljanski župan Zoran Janković pa ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek svetuje, naj se razpis nadaljuje s pogajanji, kot narekuje praksa. 

Prepričan je namreč, da bodo ponudbene cene v primeru ponovnega razpisa le še višje, tu pa je še zamik gradnje, ki bo po Jankovićevi oceni polleten.

»Moj nasvet je, naj gre v poganja. Bo cenejše in rokovno ugodneje,« je poudaril ljubljanski župan in dodal, da bi lahko začeli graditi že naslednji mesec.

Preberite še

Starejše novice