Slika je simbolična.
STA
Tor, 1.11.2022 08:34
Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo še do konca meseca.

Upravičenci do digitalnih bonov lahko te unovčijo še do konca tega meseca. Veljavnost digitalnih bonov, ki se jih lahko uporabi pri nakupu računalniške opreme, se izteče s 30. novembrom.

Do 21. oktobra je bilo skupno unovčenih za 21,5 milijona evrov bonov.

Zapleti okoli izobraževanj oseb, starih 55 let ali več

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih je prinesel zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, so v veljavo stopili 15. junija letos. Najprej so jih za nakup računalniške opreme lahko koristili osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje.

Jeseni se jim je pridružilo še 67 oseb v starosti 55 let ali več, ki so opravile zadostno število ur usposabljanj s področja digitalnih kompetenc.

Po zadnjih podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je bilo do 21. oktobra do 11. ure unovčenih 149.960 digitalnih bonov v skupni vrednosti 21,5 milijona evrov. Skupaj dodeljen znesek za digitalne bone je 33,6 milijona evrov.

Digitalne bone se lahko med drugim uporabi pri nakupu prenosnih, tabličnih in namiznih računalnikov, računalniških zaslonov, spletnih kamer, tipkovnic in mišk, tiskalnikov in slušalk z mikrofonom. Ravno pri nakupu slednjih se je največkrat unovčilo digitalne bone.

Projekt digitalnih bonov so sicer spremljali zapleti okoli izobraževanj oseb, starih 55 let ali več. Del javnosti je opozarjal na diskriminacijo starejših pri razpisu za sofinanciranje izvajanja neformalnih izobraževanj za odrasle, prav tako so očitki leteli na majhno število razpisanih izobraževalnih mest.

Do digitalnih bonov je bila med drugim kritična tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Kot je dejala, digitalni bon ne bo prispeval k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti, temveč bodo ti povečali digitalni in socialni razkorak.

Vladna služba za digitalno preobrazbo je na podlagi ugotovljenih nepravilnosti pri razpisu od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zahtevala razveljavitev razpisa. Do razveljavitve je uradno prišlo 16. septembra.

Na vladni službi pripravljajo nova izobraževanja odraslih s področja digitalnih kompetenc, prav tako je v pripravi novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice