Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 15.7.2022 18:49
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough bo v ponedeljek na položaj direktorja Televizije Slovenija imenoval Uroša Urbanijo.

Nov direktor Televizije Slovenija bo Uroš Urbanija. Grah Whatmough in Urbanija si želita stabilnejšega delovanja nacionalne televizije, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija.

Kot so zapisali, je Grah Whatmough z Urbanijo opravil dolg in temeljit pogovor, na podlagi katerega lahko pričakuje konstruktivno sodelovanje.

Razmere na Televiziji Slovenija so po Grahovih besedah nujno potrebne stabilizacije, da bi lahko gledalcem tudi v prihodnje zagotavljali dober program, hkrati pa za prihodnje leto pripravili optimalen programsko-produkcijski načrt, ki bo na prvo mesto postavil potrebe in pričakovanja plačnikov RTV-prispevka.

Nujne spremembe zahtevajo čas

Urbanija je medtem po navedbah Radiotelevizije Slovenija zagotovil, da prihaja z veliko odgovornostjo in zavedanjem, kakšno poslanstvo ima javni medij. Po njegovem mnenju Televizija Slovenija za svoj razvoj potrebuje programsko in finančno stabilnost, nujne spremembe pa zahtevajo čas. 

Kot je dejal, mora novi programsko-produkcijski načrt nastati na podlagi preudarne ocene aktualne programske sheme in v sodelovanju z zaposlenimi. V svojem mandatu si bo zato prizadeval tudi za ureditev internih razmer, je zagotovil.

Novinarski sindikati in aktivi Radiotelevizije Slovenija so generalnega direktorja v tem tednu sicer pozvali, naj Urbanije ne imenuje za direktorja Televizije Slovenija. Menijo namreč, da ne izpolnjuje pogojev, saj mora biti Televizija Slovenija politično nepristranska in mora zasledovati javni interes.

Urbanija po poklicu novinar in slovenist

Vršilec dolžnosti direktorja televizije Patrik Greblo, ki je bil protikandidat Urbanije, a na programskem svetu v začetku julija ni dobil dovolj glasov za predhodno soglasje k imenovanju, se bo v ponedeljek vrnil na položaj svetovalca generalnega direktorja za področje glasbe.

Urbanija je univerzitetni diplomirani slovenist in novinar, na ljubljanski filozofski fakulteti pa je pridobil tudi naziv magister znanosti. 

V času zadnje vlade Janeza Janše je bil direktor urada vlade za komuniciranje, pred tem pa je bil med drugim lektor za slovenski jezik na univerzi La Sapienza v Rimu, urednik notranjepolitičnega uredništva in namestnik odgovornega urednika na Slovenski tiskovni agenciji, odgovorni urednik MMC Radiotelevizije Slovenija in urednik informativne oddaje Danes na Planetu TV.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice