Foto: Mediaspeed
zalastritof
Sre, 20.7.2022 09:30
Znan je letošnji seznam 50 najboljših restavracij na svetu. Na katero mesto se je tokrat zavihtela Hiša Franko?

Objavili so letošnji seznam 50 najboljših restavracij na svetu. Na prvem mestu je danska restavracija Geranium, ki je lani zasedla drugo mesto, na drugem je letos restavracija Central v Limi v Peruju, ki so jo avtorji seznama označili za 'odo Peruju v vseh oblikah'. Na tretjem mestu pa je španska restavracija Disfrutar, ki se nahaja v Barceloni.

Letos se je kobaridska Hiša Franko zavihtela na 34. mesto

Kuharska mojstrica Ana Roš iz Hiše Franko se ponaša z nazivom najboljše kuharske mojstrice na svetu, ki ga je prejela leta 2017, je tudi ambasadorka Svetovne turistične organizacije za gastronomski turizem.

Avtorji seznama so med drugim izpostavili: »Hiša Franko je velika hiša na podeželju, kjer Roš vodi restavracijo in tudi stara tolminski sir in v poletnih mesecih vodi vinski bar.«

Zapisali so še, da Roš ponuja aktualni meni, imenovan Reinkarnacija, ki je osnovan na lokalnih pridelkih.

Zgodba, tesno povezana s Posočjem

»Zgodba in filozofija Hiše Franko sta povezani z okoljem Posočja. Trdo, a hkrati osupljivo lepo okolje. Restavracija, umeščena ob vznožje očakov, visokogorskih pašnikov in Soči svojo kuhinjo gradi na najboljšem, kar ponuja narava,« izpostavljajo na spletni strani Hiše Franko.

Prehrana v Posočju vedno temelji na mlečnih in mesnih izdelkih, zato pričakujte na našem meniju veliko sira in vseh stranskih produktov njegove proizvodnje, so dodali.

Restavracija je povezana s skupnostmi nabiralcev, pastirjev, sirarjev, lovcev in ribičev. Umeščeni smo v območje, ki je bogato s postrvmi, divjačino, gozdnim sadjem in rastlinami, ki jih vsakodnevno v naše krožnike, so še poudarili.

Na prestižnem seznamu tudi dunajska restavracija

Med restavracijami, ki so se uvrstile na seznam, pa niso tako zelo oddaljene od Slovenije, je tudi dunajska restavracija Steirereck, v centru mesta, a kljub temu obdana z naravo. Tokrat je na prestižnem seznamu zasedla 13. mesto. Poudarili so, da je kuharski mojster Reitbauer enako predan kuhanju kot raziskovanju agrokulture.

Na osmem mestu sledi italijanska restavracija Lido 84.

Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice