Ljubljanainfo
Tor, 2.11.2021 06:46
Po neverjetni rasti cen mesa, zelenjave, sadja, smo se vprašali če bo tudi mnogim ljuba veriga hitre prehrane dvignila svoje cene. To odgovarja McDonald's.

Prav kmalu se bo podražilo tudi meso, kar je za naše urednitšvo Perutnina Ptuj potrdila. Povedali so, da bodo cene perutninskega mesa zvišali za približno deset odstotkov. 

»Napovedan dvig cen je posledica visoke rasti cen osnovnih surovin, ki služijo za proizvodnjo krmnih mešanic za prehrano živali, energentov, embalaže oziroma repromateriala, logistike, stroškov dela...« so za naše uredništvo razkrili na Perutnini Ptuj.

Tudi McDonald's uporablja njihovo meso

Ker pa tudi znana veriga hitre prehrane McDonald's uporablja to meso, pa smo se odločili preveriti, če lahko višanje cen pričakujemo tudi v tej, mnogim ljubi, restavraciji. 

Za naše uredništvo so na McDonald'su povedali, da so do sedaj dvige cen živil in energentov uspeli nekoliko ublažiti, saj imajo stabilno dobavno verigo. Letos tako najverjetneje pri McDonald'su dviga cen ne bo, a dodajajo, da cenovni protokoli dobaviteljev za naslednje leto še niso znani. 

»Vendar bomo naredili vse kar je v naši moči, da bodo naše cene še naprej atraktivne,« so še dodali. 

Prav tako so želeli poudariti, da so med najcenejšimi v naši regiji. Slovenski McDonald's je namreč cenejši od avstrijskega, italijanskega, madžarskega in hrvaškega. 

Potrdili so, da rast cen tudi za njihovo podjetje posledično predstavlja dodatno obremenitev, a so bili do sedaj glede dvigov cen precej konzervativni. Dodali so tudi, da njihove raziskave kažejo, da so gosti zadovoljni s cenami izdelkov. 

Kaj je Big Mac indeks in kaj pomeni, da imamo najboljšega?

Ste že kdaj slišali za Big Mac indeks? Gre za kazalnik, ki ga je razvil poslovni časopis The Economist. Je sicer neuradni način merjenja kupne moči med različnima valutama. 

Le kdo ne pozna Big Maca - dve goveji polpeti, štručka s sezamom, omaka, solata, sir, kisle kumarice - to je recept za enega najbolje znanih in najbolje prodajanih burgerjev na svetu. Tudi v Sloveniji ga imamo zelo radi. 

No, a kaj ima ta slavni burger z ekonomijo? Big Mac indeks je preprosto le izračun, koliko burgerjev lahko dobimo za petdeset evrov. Na podlagi tega lahko vidimo, v katerih državah si lahko privoščimo več in v katerih manj. 

V podjetju McDonald's Slovenija so za naše uredništvo potrdili, da imamo prav v naši državi najboljši Big Mac indeks v Evropski uniji. Mar to pomeni, da je naš Big Mac najboljši? Ne, pomeni le, da če se odpravimo v našo poslovalnico s petdesetimi evri, prav pri nas domov prinesemo največ burgerjev. 

Starejše novice