Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 22.1.2021 12:15
Agencija za okolje RS opozarja, da bodo zaradi kombinacije padavin in tajanja snega ta vikend naraščale reke v večjem delu Slovenije.

ARSO izdal snežno opozorilo

Predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah se zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja, hitro povečuje nevarnost snežnih plazov.

ARSO še opozarja, da bodo v petek naraščale reke povsod po Sloveniji. Zaradi kombinacije padavin in tajanja snega bo ta pojav najbolj izrazit v zahodnem, osrednjem in jugovzhodnem delu države.

Danes popoldne lahko pride do razlivanj ob Kolpi in Krki, zvečer in ponoči pa tudi drugje. Do sobotnega jutra bo večina rek po Sloveniji imela velike pretoke, posamezne reke v osrednji, jugovzhodni in zahodni Sloveniji se bodo razlivale na izpostavljenih mestih.

Pretoki bodo v soboto čez dan še naraščali, popoldne in proti večeru pa se bodo večinoma ustalili.

V nedeljo bodo naraščale še kraške reke, predvsem Krka in Ljubljanica ter Sava v srednjem in spodnjem toku, polnila se bodo kraška polja. Drugje se bo vodnatost zmanjševala.

V gorah so napovedane obilne padavine

Nižje bo deževalo, višje pa snežilo. 

Obstaja nevarnost proženja snežnih plazov zaradi novozapadlega snega in nestabilnosti snežne odeje. Planinske poti so ponekod tudi  zelo poledenele. Bojan Kos, iz PU Kranj zato poziva k veliki previdnosti in odgovornim ravnanjem.

Petek, 22.1.2021 ob 5:30 uri 👉‼Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje...

Objavil/a Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič dne Četrtek, 21. januar 2021

Zaradi obsežnega plazu zaprta regionalna cesta med Bovcem in Trento

Zjutraj, okoli 6.15 je bila Policija obveščena, da se je pred vasjo Soča (Občina Bovec), takoj za križiščem za Lepeno, sprožil obsežen snežni plaz, ki je zaprl regionalno cesto Bovec-Trenta. Po prvih podatkih je snežni plaz, pomešan s kamenjem in drevjem, zasul cesto v dolžini približno 50 metrov in je visok med 4 in 5 metri (okoli 2.000 kubičnih metrov snega).

Cesta na tem območju je do nadaljnjega popolnoma zaprta za ves promet, delavci cestnega podjetja s pomočjo strojne mehanizacije izvajajo dela, da bi cesto očistili za promet.

Območje plazu in struge reke Soče so po sprožitvi snežnega plazu pregledali tudi tamkajšnji pripadniki gorske reševalne službe s pomočjo lavinskega psa, saj je obstajala možnost, da bi snežni plaz lahko zasul tudi kakšno motorno vozilo oz. ljudi. Po pregledu člani GRS pod snežnim plazom niso našli nikogar.

Zaradi obsežnega plazu zaprta regionalna cesta med Bovcem in Trento Danes ob 6.15 uri je bila 👮🚔Policija obveščena, da...

Objavil/a Policijska uprava Nova Gorica / Police Directorate Nova Gorica dne Petek, 22. januar 2021

Starejše novice