Vir: Facebook, EQUA.
Ustvarjeno dne
Sob, 28.11.2020 21:39
Za blagovno znamko EQUA stojita ustanovitelja Anže Miklavec in Stella Korošec. Mlada podjetnika sta uspešno poslovno zgodbo začela pisati pred dobrim desetletjem.

Na lestvici petsto najboljših in najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji so se od leta 2014 do 2019 uvrščali na deveto mesto. Zanimalo nas je kako se je podjetje, ki danes zaposluje 35 ljudi, prilagodilo trenutni situaciji. 
 

Njihova vizija je izboljšati zdravje ljudi z zadostno količino popite vode iz okolju prijaznih materialov in zmanjšanje vnosa plastične embalaže v okolje. Njihov glavni produkt je pametna steklenička za vodo equa, ki jo je mogoče povezati s pametnim telefonom, ki uporabnika s svetlobnim signalom opozarja na pitje vode.

Vir: EQUA.

Trenutna situacija je bila nekako pričakovana in v času od začetka prvega vala epidemije smo uspeli prilagoditi oziroma digitalizirati vse potrebne poslovne procese za nemoten potek poslovanja tako, da trenutno vse poteka ''normalno.'' V največji možni meri se fokusiramo na povečevanje prodaje na spletnih platformah, ki je trenutno v razcvetu,  hkrati pa aktivno ustvarjamo nove dizajne ter inoviramo nove produkte. Pomembno je, da kljub koronakrizi ne zaspimo, ampak ves čas iščemo nove trende in da razmišljamo o izdelkih, ki so še boljši od obstoječih. Trenutno aktivno delamo na pripravi pete Kickstarter kampanije v sklopu blagovne znamke Goat Story, ki bo luč sveta ugledala predvidoma decembra, pove Eva Colnarič. 

Goat Story je še ena njihova uspešna podjetniška zgodba. Potem ko je trg dobro sprejel stekleničko za vodo equa, je leta 2014 izjemen uspeh na spletni platformi za množično financiranje kickstarter doživel še en paradni izdelek – goat mug, oblikovno posebna skodelica za kavo. Ko so na trg poslali ta izdelek se je začela povsem naravno razvijati še ena blagovna znamka. 

Se soočate z upadom prodaje vaših produktov?

Naša prodaja in tudi prodaja naših partnerjev v sklopu obeh blagovnih strank v veliki meri deluje na spletnih platformah in z veseljem lahko rečemo, da je bila korona in s tem pospešitev v smeri ''e-commerca'' nekako voda na naš mlin. Seveda je kot rečeno, tudi pri na začetku prišlo do upada prodaje, a ker so bili temelji digitalnega poslovanja dobro nastavljeni, smo morali marketinške in prodajne aktivnosti samo še bolj fokusirati na digitalne platforme. Enak trend pričakujemo tudi v prihodnosti. 
 

Vir: Facebook, EQUA.

Se je vaše poslovanje in delo v tem času kaj spremenilo, prilagodilo?

Eden izmed zastavljenih strateških ciljev našega podjetja že pred koronakrizo je bil digitalizacija procesov, le tega pa je situacija spodbudila s svetlobno hitrostjo in nas prisilila, da določene operacije digitaliziramo takoj.  V podjetju EQUA smo delo od doma zaposlenim omogočali že prej, sicer ne v takšnem obsegu, vendar je bila prilagoditev na novo situacijo definitivno nekoliko lažja. 
 

Kateri je bil vaš največji izziv?

Največji izziv je pri dotični situaciji na začetku predstavljalo vprašanje, kako organizirati ekipe, na kakšen način komunicirati z zaposlenimi, kako jih motivirati ter kako načrtovati delovni proces in ga tudi spremljati. Ker se zavedamo pomembnosti komunikacije (še posebej v kriznih situacijah), smo na ta vprašanja poskušali odgovarjati skupaj z vsemi zaposlenimi. Tako smo na primer skupaj vpeljali popolnoma nov program za spremljanje delovnih nalog, kar je poenostavilo delovni proces in dvignilo transparentnost delovne obremenitve zaposlenih. 
 

Telovadba za vse zaposlene

Kot eno največjih težav so pri podjetju EQUA identificirali pomanjkanje fizične aktivnosti. Zato so organizirali e-vadbo za vse zaposlene ter organizirali izziv, da s skupnimi močmi virtualno pretečejo razdaljo do njihove proizvodne tovarne na Češkem. 
 

Delo bo v našem podjetju v prihodnosti zaradi koronakrize zagotovo postalo fleksibilnejše. Ker se je tovrstna oblika dela izkazala za povsem efektivno v smislu rezultatov, smo se odločili, da bo ta možnost postala stalnica v našem poslovanju. Zaposleni, ki svoje delo lahko opravljajo od doma, bodo tako dobili možnost koriščenja tega nekaj dni na mesec, kar bo, glede na pogovore z zaposlenimi, dvignilo produktivnost in njihovo splošno zadovoljstvo.

Vir: Facebook, EQUA.

Z dosedanjimi kampanjami na kickstarterju za goat mug, aparat za pripravo kave gina in pametno stekleničko za vodo equa, je podjetje zbralo več kot 1,2 milijona dolarjev. Prav zaradi predstavitev na platformi za množično zbiranje sredstev se je podjetju odprlo veliko trgov ne le v Evropi, ampak tudi v Severni in Južni Ameriki, na Japonskem, Kitajskem in Bližnjem vzhodu.
 

Zdi se, da je obdobje koronakrize na vas vplivalo pozitivno?

Koronakriza je delovanje na trgu spremenila praktično čez noč in pokazalo se je, da so za preživetje potrebne hitre in agilne spremembe tako v poslovanju, načinu dela, prodajnih taktikah,.. Lagali bi, če bi trdili, da koronakriza ni imela nikakršnega vpliva na naše podjetje. Kot pri drugih podjetjih je tudi pri nas prišlo do začetnega upada prodaje. Čeprav okoli 40 odstotkov celotnih prihodkov generira prodaja preko spleta in spletnih platform, smo bili postavljeni pred izziv, kako na spletne kanale premakniti še večji del naše prodaje. To nam je v večji meri odlično uspelo saj smo prodajne rezultate ohranili v mejah normale. 
 

Vir: Facebook, EQUA.

Koronakrizo so v podjetju izkoristili v svoj prid

Koronakrizo smo izkoristili za vlaganje v razvoj novih inovativnih idej in produktov, za pridobitev novih znanj ter za razmislek, v katero smer želimo kot podjetje pluti v prihodnosti. Situacijo smo izkoristili za pospešeno testiranje, izobraževanje in raziskovanje. 
 

Poleti ste na trg celo lansirali novo linijo izdelkov

Res je, poleti smo na trg lansirali trajnostne izdelke za nego telesa in doma pod popolnoma novo blagovno znamko EQUA Care. Večina tradicionalnih izdelkov za nego telesa in doma vsebuje le eno desetino aktivnih sestavin, vse ostalo pa je voda, ki je dodana do prostornine embalaže in povečuje ogljični odtis med prevozom, s čimer še bolj onesnažujemo okolje. Glavna ideja EQUA CARE izdelkov so premium naravne aktivne sestavine v prahu, ki jih uporabnik zmeša z vodo iz pipe v dispenzerju za večkratno uporabo. Tako poskrbimo za enako učinkovitost, boljšo kvaliteto in manj odpadkov. 

Koronakriza je v ospredje poleg drugih zadev še bolj postavila trajnostni življenjski slog in to je za nas le pokazatelj, da od samega začetka delamo v pravi smeri. Vse skupaj nas je le še spodbudilo, da trgu ponudimo še več trajnostno inovativnih izdelkov. 
 

Vir: EQUA.

EQUA letos praznuje deseto obletnico delovanja: "Tudi to je nekaj, kar je v trenutni situaciji za nas izrednega pomena. Našim kupcem želimo še bolje pokazati,  kdo zadnjih deset let stoji za blagovno znamko."
 

Starejše novice