Nika Vajnhandl
Tor, 7.9.2021 16:01
Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora Nacionalni inštitut za javno zdravje poroča o blagem upadu števila samomorov v letu 2020.

Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu, izpostavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Preprečevanje samomora je v prvi vrsti družbena naloga in pri tem so pomembna dejanja vseh nas. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos prvič poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«.

Geslo bo rdeča nit obeležitve tudi v prihodnjih treh letih in je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje.

V letu 2020 v Sloveniji 369 samomorov

Zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. 

Leta 2020 je samomorilni količnik v Sloveniji - število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev - znašal 17,57; 27,98 za moške in 7,08 za ženske.

V absolutnih številkah to pomeni, da je za posledicami samomora v letu 2020 umrlo 369 oseb - 295 moških in 74 žensk.

Samomorilni količnik, ki so ga zabeležili v letu 2020, je nekoliko nižji v primerjavi z letom 2019.

Samomorilni količnik v letu 2020 ostaja pod dolgoletnim povprečjem in trend upadanja, ki ga beležimo zadnjih nekaj let, se vzdržuje.

Leto 2020 je bilo prvo leto, ki ga je zaznamovala pandemija covid-19 in podoben trend, upad ali stagnacijo samomorilnega količnika, so opazili tudi drugod po svetu. Čeprav so začetni podatki vzpodbudni, je treba poudariti da pandemija še vztraja, s tem pa tudi negotovosti, ki so povezane z dolgoročnimi vplivi pandemije na samomorilni količnik.

V letu 2020 blag upad števila samomorov

Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povedala: »Blagi upad v številu samomorov, ki smo ga zabeležili v letu 2020, je vsekakor vzpodbuden. Podobna nihanja med posameznimi leti - bodisi v smeri upada ali v smeri porasta števila - smo sicer zabeležili že večkrat, zato je pri zaključevanju oziroma razlagi priporočljiva previdnost, še posebej zdaj, ko smo izpostavljeni pandemiji covid-19. 

Upad ali stagnacijo samomorilnega količnika v prvem letu pandemije covid-19 v primerjavi s predhodnimi leti lahko poskusimo razložiti z različnimi dejavniki.

V času družbenih kriz število samomorov običajno upade

Okrepile so se aktivnosti ozaveščanja o vplivu pandemije na duševno zdravje in iskanju pomoči, v mnogih državah so sprožili različne oblike ekonomske pomoči, da bi zmanjšali gospodarsko škodo, delo od doma je vsaj za krajši čas lahko zmanjšalo stres, okrepile pa so se lahko tudi nekatere osebne vezi in zavedanje, da »smo vsi na istem«, kar je lahko zmanjšalo občutek stiske, tudi osamljenosti. 

Že v preteklosti so ugotavljali, da v času vojn in različnih družbenih kriz število samomorov upade, kar so razlagali s tem, da se poveča socialna povezanost, kohezija, v spopadanju s tistim, kar nas ogroža »od zunaj«. Ko se razmere umirijo, pa je drugače. 

Rumeno oranžne pentljice 

Vsak samomor tako ali drugače prizadene veliko število oseb, ki so posameznika, ki je umrl zaradi samomora, poznali ali si bili z njim blizu. Žalujoči so po samomoru bližnjega še posebej ogrožena a žal velikokrat spregledana skupina.

V znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor prizadel, je Nacionalni inštitut za javno zdravje v Sloveniji že tretje leto zapored med različne javnosti in akterje razdelili rumeno-oranžno pentljico, ki je mednarodni simbol za zavedanje, da je samomor velik javno zdravstveni problem in izraz sočutja do vseh, ki so zaradi samomora koga izgubili. 

V ta namen, bo 10. septembra z rumeno oranžnimi barvami osvetljen tudi Ljubljanski grad.

Prizadevanja za preprečevanje samomora podpirajo tudi številni športniki, med njimi tudi kapetan slovenske odbojkarske reprezentance Tine Urnaut.

Viri pomoči

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu - kliničnemu psihologu ali psihiatru - ali na druge oblike pomoči. 

Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
  • reševalno službo - 112 - ali
  • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani - 01 475 06 70.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

  • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 - vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj.
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 - 24 ur na dan, vsak dan. Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 - od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro; ob sobotah, nedeljah in praznikih med 18. in 22. uro.
  • Tom telefon za otroke in mladostnike 116 111 - vsak dan med 12. in 20. uro. Klic je brezplačen.

Starejše novice