Nika Vajnhandl
Čet, 6.5.2021 21:34
Preverite, kakšne posodobitve se nam obetajo v letu železnic.

Obetajo se nove vlakovne povezave v potniškem prometu, s katerimi Slovenske železnice sledijo cilju varovanja okolja in trajnostne mobilnosti, ker sta ta dva cilja izjemno pomembna in družbeno odgovorna naloga celotne družbe in vsakega posameznika. Z uvedbo novih vlakovnih povezav ne bodo prepričali le obstoječih potnikov, da nadaljujejo uporabo prevozov z vlaki, ampak tudi pridobivajo nove potnike s spremembo potovalnih navad, kar lahko storijo skozi pozitivne potovalne izkušnje ter podporo načrtovanja izletov, kot tudi dnevne mobilnosti v poslovne ali druge namene.

Milano - Ljubljana

V potniškem prometu Slovenske železnice se močno zanimajo za vzpostavitev vlakovne povezave na relaciji Milano – Ljubljana in nazaj. 

Z izvedbo vzpostavitve vlaka na relaciji Milano – Ljubljana in nazaj, bi na železniško omrežje v Slovenijo prepeljal novi vlak, saj bi na novo vpeljani relaciji vozil vlak v sestavi ETR 1000, ki je v lasti italijanskega prevoznika Trenitalia

Vlak ETR 1000 je sestavljen iz osem enot, in ima 455 sedežev, s prvim in drugim razredom. V sestavi vlaka je tudi bar-bistro, ki bo potnikom ponujal italijansko kulinarično doživetje.

Gre za tako imenovan »Frecciarossa« vlak visokih hitrosti, ki potnikom obenem ponuja tudi visoko kakovostno izkušnjo potovanja. Vlak »Frecciarossa« je vlak visokih hitrosti, ki lahko doseže tudi do 300 kilometrov na uro, vendar pa po omrežju slovenskih železnic in tudi na delu italijanskega železniškega omrežja, zaradi infrastrukturnih omejitev, ne bo mogel dosegati takih hitrosti. 

Kljub temu da vlak na slovenskem omrežju ne bo dosegal velikih hitrosti, so na Slovenskih železnicah prepričani, da bo nova povezava pritegnila veliko potnikov, da bodo za svoje potovanje izbrali vlak, bodisi v poslovne ali turistične namene. 

Vlak ETR 1000, ki je v lasti italijanskega prevoznika Trenitalia trenutno še nima dovoljenja za vožnje po železniškem omrežju Slovenije. »S strani Slovenske železnice -Potniški promet smo kolege iz Trenitalie usmerili na Agencijo Republike Slovenije za železniški promet, kamor je treba vložiti dokumente za pridobitev certifikacijskega, licenčnega in varnostnega spričevala. Slovenske železnice-Potniški promet bomo, v največji možni meri, podprli Trenitalio v tem procesu, vendar mora Trenitalia kot lastnik vlaka sama poslati potrebne dokumente agenciji,« razlagajo iz Slovenskih železnic.

Budimpešta – Graz – Ljubljana

Z avstrijskimi in madžarskimi železnicami, Slovenske železnice že tradicionalno dobro sodelujejo, tako da uvedba nove vlakovne povezave na relaciji Budimpešta – Graz – Ljubljana in nazaj pomeni le nadgradnjo obojestranskih prizadevanj za izboljšanje mobilnosti potnikov iz treh sosednjih držav.

V načrtu je, da bi vlak na relaciji Budimpešta – Graz – Ljubljana in nazaj vozil v klasični sestavi vagonov v lasti madžarskih železnic. 

S strani družbe Slovenske železnice - Potniški promet v ta namen dodatno naročilo novih vlakov ni predvideno.

 »Smo pa v času velikih vlaganj v infrastrukturo in vozna sredstva. Naročenih je 52 novih sodobnih vlakov, s katerimi bomo v potniškem prometu odločno stopili na pot celovite prenove in posodobitve voznega parka, ki »pritiče« modernim železnicam,« za Ljubljanainfo povedo iz Slovenskih železnic.

Nove povezave bodo dodale posebno noto ob letu železnic

Na Slovenskih železnicah si prizadevajo, da bi oba vlaka bila vpeljana z uveljavitvijo novega voznega reda dne 12. decembra 2021. Obe povezavi bosta vozili vsak dan, v celoletnem voznorednem obdobju 2021/2022.

»Slovenske železnice - Potniški promet je močno zainteresiran za vpeljavo obeh omenjenih vlakovnih povezav, ker je krepitev železniškega potniškega prometa med sosednjimi železniškimi upravami pomemben ne le za Slovenijo, temveč tudi za širši geografski prostor,« za Ljubljanainfo povedo iz Slovenskih železnic.

Vpeljava omenjenih vlakovnih povezav bi dala še poseben poudarek letu 2021, ki je proglašeno za leto železnic, pa tudi posebno dodatno noto ob zaključku predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evrope.

Z razvojem novih produktov lahko slovenske in sosednje železnice uspešneje nastopajo na širšem geografskem prostoru ter z dodatnimi spodbudami in ukrepi za povečanje atraktivnosti ponudbe v mednarodnem prometu vplivajo na povečanje obsega števila potnikov in prihodka v medsebojnem prometu. 

Starejše novice