Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Pet, 10.12.2021 20:02
V sicer pestri in dinamični službi več ni videl izziva, zato se je Bogdan Mak z družino odločil za korenito spremembo v življenju. Kmetijo so najprej vzeli v najem, nato pa jo odkupili in razširili v doživljajsko kmetijo.

Marsikdo v svoji redni službi po nekaj letih dela več ne najde pravega izziva in mu predstavlja zgolj vsakodnevno rutino. A redki so taki, ki si drznejo prekiniti rutino in zamenjati službo. Še redkejši pa ti, ki redno službo zamenjajo za življenje na kmetiji.

Eden takih je Bogdan Mak, ki je redno in dobro službo zamenjal za življenje na kmetiji le streljaj od Maribora. Sprva majhno podeželjsko kmetijo sta s partnerko Petro razširila v doživljajsko kmetijo in učilnico na prostem.

Tako je nastal Sončni raj - doživljajska kmetija za zdrav življenski slog.

Pri delu ostal brez izzivov

Preden se je pričel ukvarjati s kmetijstvom, je Bogdan, sicer inženir lesarstva, delal kot projektant velnes centrov. Te je projektiral po vsej Evropi, zaradi česar je ogromno potoval in hkrati v živo spoznaval in spremljal smernice sodobnega turizma.

A kljub temu mu služba sčasoma več ni predstavljala izziva, zaradi česar sta se s partnerko odločila, da bosta najela kmetijo ter začela novo življenje. Kmetijo sta našla v kraju Vodole, le nekaj minut vožnje iz Maribora.

»Začetna ideja je bil vrt in iz tega vrta je danes nastala kmetija, velika 15 hektarjev,« pripoveduje. 

Kmalu po začetku kmetovanja sta se odločila, da kmetije ne bosta le najemala, temveč jo bosta odkupila. Svoje veščine in izkušnje pri delu z lesom je Bogdan izkoristil tudi pri urejanju okolice kmetije. Sam je zgradil leseno pot in stopnice po posestvu, čebelnjak, ob kmetiji pa je že zrasel tudi pomožni objekt iz lesa, v katerem sedaj prešajo konopljo in izdelujejo izdelke.

Vrednost celotne investicije ocenjuje na več kot milijon Evrov, projekt pa je sofinanciral tudi Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Konoplja je glavna kultura

Kmetija največji poudarek daje pridelavi konoplje ter končnih izdelkov iz konoplje. To imajo zasajeno na površinah v okolici kmetije, iz nje pa pridobivajo konopljin čaj, konopljino olje, CBD kapljice in mazila ter ostale izdelke iz konoplje. Ob tem poudarja, da čim več dela poskušajo opraviti ročno, saj tako zagotavljajo visoko stopnjo kakovosti izdelkov.

A konoplja še zdaleč ni edina kultura, ki jo pridelujejo na kmetiji. Pridelujejo tudi sivko, iz katere pridobivajo eternična olja, razna zelišča in na tisoče avtohtonih medonosnih rastlin.

Od učilnice na prostem do Čebeljega leta

Njuna velika želja je bila, da bi obiskovalcem, predvsem mladim približala sobivanje z naravo. Na posestvu sta zato uredila učni vrt, ki se je nato razširil v učno pot, na kateri obiskovalci spoznavajo različne rastline ter njihovo vlogo v naravi.

Ponudbo so pozneje razširili z ziplinom Čebelji let, ki ponazarja let čebel iz ogromnega lesenega panja, ki so ga postavili v ta namen.

Ena jeklenica vodi iz panja v gozd, druga pa v nasprotno smer, pri čemer se obiskovalcu odpre razgled na travnik in mu tako omogoča, da v pustolovskem duhu uživa v naravi ter jo spoznava. 

Fontana vin in glamping hišice

A Makovi se tu še niso ustavili. Pred dobrima dvema letoma so ponudbo razširili še s fontano vin, s katero želijo privabiti predvsem srednjo in starejšo starostno skupino obiskovalcev. Ljubitelji dobre kapljice lahko izbirajo med vini vinarjev iz okoliških hribov, mlajšim pa so na voljo tudi domači sokovi.

V letošnjem letu pa so svojo ponudbo obogatili tudi z glamping hiškami, v katerih svojim obiskovalcem nudijo sproščen oddih v objemu narave.

Starejše novice