Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 10.12.2021 16:38
Direktor podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice je mnenja, da so zapečatene hiške za prodajo pijače in hrane na Pogačarjevem trgu nezakonit ukrep.

Inšpektorji Finančne uprave Republike Slovenije so včeraj zvečer na Pogačarjevem trgu v Ljubljani zapečatili štiri hiške, v katerih so najemniki javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice prodajali hrano in pijačo. 

»Vsem štirim je tako onemogočeno opravljanje njihove dejavnosti, čeprav pravnih argumentov za to Finančna uprava Republike Slovenije nima,« je danes zapisal direktor podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, Andrej Orač.

»Želimo si enakih pogojev za vse«

»Ne javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice ne najemniki nimajo nikakor nobenega namena kršiti veljavnih predpisov v teh za vse nezavidljivih korona časih. Želimo si le enakih pogojev za vse, pogojev, ki z vidika javnega zdravja in nemotenega opravljanja dejavnosti zdržijo upravičenost ukrepov,« je zapisal in dodal da od od nadzornih organov pričakuje enako tolmačenje pravnih zavez.

Finančna uprava Republike Slovenije namreč trdi, da najemniki svojo dejavnost izvajajo kot sejemsko dejavnost. »To nikakor ne drži. Izvajajo jo kot tržnično!« je direktorjevo mnenje.

Nadaljnjo pojasnjuje »nedoslednosti pri nadzoru in tudi nelogičnosti v tem zdaj veljavnem odloku«.

Meni, da se inšpekcijski postopki niso vodili v javnem interesu, namreč meni, da je prepoved uživanja hrane in pijače na sejemski prireditvi na odprtih površinah nesmiseln, ob dejstvu, da javni interes ni prizadet, če se lahko pod pogojem PCT hrana in pijača strežeta v zaprtih prostorih. 

»Stroka nas je večkrat opozorila in ni razloga, da ji ne bi verjeli, da obstaja večje tveganje za prenos virusa v zaprtih prostorih,« meni direktor.

Odlok pravi, da pri tržnični dejavnosti ni potrebno pregledovati pogoja PCT

Njegove zaključke naj bi podprlo dejstvo, da dejavnost tržnic po veljavnem odloku sploh ni vezana na izpolnjevanje pogoja PCT, da se le ta lahko izvaja na odprtih in v zaprtih prostorih in da se tudi v okviru te dejavnosti lahko strežeta hrana in pijača. 

Dodatno njegovo mnenje v tem utrjuje pojasnilo vlade na njeni spletni strani, kjer so zapisali, da pogoj PCT ni potreben pri oskrbi z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in izdelki, kamor se štejejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo - tudi za živali, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln - tržnice, premične stojnice in podobno.

»Še enkrat poudarjamo, da naši najemniki dejavnost opravljajo na tržnici, kot recimo na primerljivih lokacijah v BTC v Ljubljani, na tržnicah v Mariboru in Kopru ..., ne da bi to terjalo intervencijo inšpekcijskih služb,« je zaključil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice